Arbetet kan betraktas som en resa som följer människans färd mellan natur och kultur i den meningen att hon under ca tolv millennier försöker klippa bandet med naturen och skapa sin egen kultur; samtidigt som hennes ansträngningar ditåt ständigt överskuggas av ett dilemma: Medan hennes nybildade normenliga samhällen anstränger sig för att skapa ett godare och tryggare liv för sina medlemmar rustar sig samhällena med alla medel för att tillintetgöra varandra.
Lyckligtvis har hennes färd betraktats av åtskilliga observatörer vilka också gestaltat, var och en på sitt speciella sätt, d.v.s. med hjälp av allegorier, poesi, konstverk, teaterspel, religiösa ceremonier, filosofiska samtal, vetenskaplig forskning, men också via traditionsbunden skildring, sin syn på färden. Det liknar ett dukat bord, och för mig återstod att välja passande godbitar att referera, respektive tolka; och foga in i bokens lämpliga kapitel. Därtill tillkommer förstås bokens egen mening i saken. Den handlar om en (min) övertygelse att människans privilegierade ställning i naturen – att utveckla och använda egen teknik – inte uppkommit för att skada naturen, och absolut inte för att förgöra den mänskliga arten, med hjälp av teknikavhängigt krig. Övertygelsen träder fram som en resning mot en tämligen allmän inställning till krig som lyder: krig utgör naturbetingat fenomen och krig har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Och meningen med boken är att utforma inställningens motsats till ord.
Diskussionen kretsar runt frågan vad är krig? och bokens syfte är att söka, undersöka och lägga på sin rätta plats de pusselbitar som bedöms utgöra företeelsen krig; vilka inte sällan avspeglar begångna felsteg under utvecklingens gång. Först då kan man tänka sig att gåtan om krig bli begripligare, och ytterligare ställningstaganden därhän blir bättre motiverade. Kort sagt, efter att frågan vad är krig? genomskådats.
Akilles vänder sig till alla som – inför det faktumet att det sprängstoffet som samlats i krigets anda kan utplåna livet på jorden många gånger om – grubblar över frågan: Varför krig?