(0)

Alt betalt

E-book


Jens Holsts’ karriere som jazztrompetist ligger i ruiner. De to andre medlemmer af hans jazztrio, der er jĂžder, er flygtet til Sverige. Jens betalte deres flugt og stĂ„r i gĂŠld til sortbĂžrshajen Lau MĂžller. Derfor er Jens gĂ„et tilbage til sit gamle erhverv som smykketyv. Han arbejder efter princippet: Svinene skal betale for svineriet. Det er nazier og vĂŠrnemagere, som skal betale gĂŠlden. BesĂŠttelsen nĂŠrmer sig sin afslutning, og Lau MĂžller vil have sine penge. Nu. I 11. time infiltrerer Jens husorkesteret pĂ„ JĂŠgergĂ„rden. Et mĂždested for nazister og vĂŠrnemagere. Her kommer han pĂ„ sporet af Frank Fyrst. En entreprenĂžr, som vil forlade landet med en formue. Men Jens er i skarp konkurrence. Med Rita Everts, orkesterets sangerinde og Fyrsts efterladte elskerinde. Med Fyrsts forsmĂ„ede hustru Margrethe. Og naturligvis med alle de andre, som har en regning, der skal betales, inden besĂŠttelsen er forbi.

Uddrag af bogen

I sporvognen lagde han trompeten pĂ„ skĂždet og tog Ekstra Bladet op af inderlommen pĂ„ sin cottoncoat. Avisen, som han havde nolet pĂ„ CafĂ© PĂ„fuglens fedtede disk, var udkommet fĂžr pĂ„skedagene. Spalterne var fyldt med beretninger om krigens gang. ”Det ser ud, som om koncerten i Berlin er ved at vĂŠre forbi,” tĂŠnkte han og forestillede sig orkesterlederen sidde klemt sammen i en glohed orkestergrav, mens han forgĂŠves svingede dirigentstokken. ”Russerne lukker snart showet ned,” tĂŠnkte han og bladrede om pĂ„ nĂŠste side. Det gik heller ikke tyskernes vej pĂ„ Vestfronten. OgsĂ„ Montgomery havde fart pĂ„. Jens nikkede tĂŠnksomt. Chefens utĂ„lmodighed fik et nĂžk, hver gang tyskerne fik tĂŠsk ved fronten. Som alle andre forberedte Lau MĂžller sig pĂ„ tiden efter krigen.

Om forfatteren

Stig Marcel (f. 1961) er leder i en NGO og bor pÄ Østerbro i KÞbenhavn. Alt betalt er inspireret af nogle af de mange bÞger, der er skrevet om besÊttelsestiden samt vÊrker af amerikanske forfattere som Elmore Leonard, George Pelecanos og James Ellroy.