(0)

Danmark frit. Godt og skidt

E-book


Danmark frit – godt og skidt. SĂ„dan er landet stillet 5. maj 1945. Jubelscener blandet med sorg og vrede. Politiet kommer tilbage, og russerne bomber Bornholm. I dag er det glemt, at det fĂžrst er i Ă„rene derefter, at konsekvenserne af fem Ă„rs besĂŠttelse bliver afregnet. Det handler denne bog om.

Modstandsfolkenes drÞm om en samfundssanering fra top til bund kuldsejler ret hurtigt. Den kamp vinder de garvede politikere. Og at skulle udpege de fem Ärs helte og skurke viser sig heller ikke at vÊre sÄ ligetil. For er alle helte nu ogsÄ rigtige helte og alle skurke rigtige skurke? VÊgtskÄlen svinger.

Frihed giver ansvar, og i den verden, der kommer ud af krigen, kan Danmark ikke gemme sig. Vi er en frontstat og mÄ vÊlge side blandt de to vidt forskellige samfundsordner, som opstÄr. RetsopgÞret bliver pinefuldt. Titusinder jagtes, mistÊnkte for landsforrÊderi. De groveste forbrydelser straffes med dÞdsdomme. I 1952 er det slut. Hjulene kÞrer. Livet gÄr videre. Nye nationer, nye krige og mure venter.

Uddrag af bogen

BesÊttelsestidens grundhistorie stÄr rimelig klar for de fleste. Et samfund, der pÄ forbilledlig vis holder sammen i en svÊr tid. Der er ogsÄ helt styr pÄ, hvem der er heltene, og hvem der er skurkene.

Men tvivlen begynder hurtigt at melde sig. Er heltene nu ogsÄ de nÊsten 40.000 mand, der trÊder an 5. maj i takt med de kirkeklokker, der ringer freden ind? De aktive i frihedskampen talte jo kun 2-3.000 mand, de resterende kommer fÞrst frem, da freden er indtrÄdt. De aktive modstandsfolk har opnÄet deres aura som helte gennem en livsfarlig kamp mod besÊtterne. Kan denne heltestatus virkelig projiceres op, sÄ den ogsÄ omfatter alle de andre, der lige er kommet til?

Men drabelige ser de ud, de nye frihedskÊmpere, da de er blevet udstyret med skarpladte vÄben og armbind. De fleste af dem, der mÞder op, gÞr en fin og nyttig indsats i omstillingen fra et besat land til et demokratisk samfund. Det, der imidlertid skÊmmer billedet, er, at nogle af de folk, der under dÊkke af, at de tilhÞrer modstandsbevÊgelsen, i virkeligheden opfÞrer sig som de rene landsknÊgte. De terroriserer visse dele af befolkningen, ofte med anvendelse af metoder, der ikke stÄr tilbage for det, Gestapo kunne prÊstere.

Om forfatteren

Ole Houmann er uddannet civilÞkonom pÄ HandelshÞjskolen i Aarhus. Han har fungeret som ÞkonomidirektÞr i forskellige virksomheder frem til sin pensionering.