(0)

Dannelse og demokrati

E-book


De europÊiske samfund er i krise, mener Oskar Negt. Det har undermineret deres demokratiske sammenhÊng og forandringskraft, og derfor stÄr dybtgÄende politiske reformer pÄ dagsordenen. Men det krÊver en gennemgribende uddannelsesreform med fokus pÄ dannelse og demokrati.

I Dannelse og demokrati undersĂžger Oskar Negt, hvad dannelse er i en tid, der er prĂŠget af opbrud i samfund og kultur, og hvilke opgaver det stiller for uddannelse af bĂžrn, unge og voksne:

– Hvad skal mennesker vide, for at de kan forstĂ„, hvad det er, der foregĂ„r i den aktuelle krisesituation?

– Hvilke kompetencer er nĂždvendige for et menneske, der bliver fĂždt i dag, hvis man skal kunne komme til rette med det 21. Ă„rhundredes problemer pĂ„ en mĂ„de, der Ă„bner for, at man pĂ„ en tilfredsstillende mĂ„de selv kan gestalte sit liv?

– Hvad skal vores bĂžrn altsĂ„ lĂŠre? Hvordan og hvad skal de lĂŠre?

Ikke kun politisk dannelse som sÄdan, ogsÄ et pÊdagogisk arbejde i skolerne og i voksenuddannelsen, der orienterer sig mod nye samfundsmÊssige nÞglekvalifikationer, bliver i stigende grad til en eksistensnÞdvendighed. I dag har lÊring og dannelse altid en dobbelt betydning: De betyder saglig kvalificering i omgangen med ting og mennesker, og de sigter samtidig mod at skabe orientering.

Bogen bestÄr af en oversÊttelse af en rÊkke kapitler fra Oskar Negts storvÊrk Der politische Mensch. Demokratie als Lebensform (2010). Bogens oversÊttere, lektor emerita Karen Sonne Jakobsen og professor emeritus Birger Steen Nielsen, bidrager med et forord og et omfattende efterskrift.