”Det dånar uti rättens krater” är ett citat som speglar att något genomgripande håller på att ske. I den här boken är det ”rätten” – domstolar, lagar och juridiska organ – som bryts emot det traditionella politiska samhällets makt. Har juridik och politik fått förändrade positioner i Sverige från 1900-talets mitt och framåt?
Socialdemokraterna regerade mellan 1932 och 1976 på en samhällsmodell som skapats av arbetarrörelsen, partiet och LO. Här visar historikern Torbjörn Nilsson på den ökade betydelsen av juridisk granskning, nya prövningar av mänskliga rättigheter och medlemskapet i EU och i Nato. Glidningarna i politiskt fokus har urholkat den tidigare samhällsformen, oavsett om den kallas folkhemmet, den svenska modellen eller välfärdsstaten.
Att lagstiftning och domstolarnas ställning förändrats har undgått historikerna och kulturens debattörer trots de omvälvande följderna av skiftet. Kan ett ökat inflytande från jurister parallellt med stärkta medborgerliga rättigheter komma att försvaga den gamla samhällsmodellen ytterligare? Eller skapas kanske en blandning där nya maktförhållanden smälts ihop med gamla och leder till ett nytt folkhem?