Det europæiske asylsystem er brudt sammen. Både på det moralske og det praktiske plan.
I praksis er alle, der formår at komme ind i EU, sikre på at kunne forblive der – uanset om de har et reelt behov for beskyttelse eller ej. For selv hvis asylansøgningen afvises, sker det næsten aldrig, at de pågældende sendes tilbage.
Modsat hjælper EU meget få af dem, der har et reelt behov for asyl, men som ikke er i stand til at rejse til EU's grænse.
Det er udtryk for et moralsk sammenbrud, for selvfølgelig har vi en forpligtelse til at hjælpe mennesker i nød, fastslår bogens forfatter, der er en af Europas førende migrationsforskere. Men hvordan?
I bogen analyserer Ruud Koopmans alle manglerne ved det europæiske asylsystem, han beskriver de menneskelige omkostninger, og han viser f.eks., hvordan flygtningestrømmene kynisk styres og udnyttes af autokrater og diktatorer i det storpolitiske spil. Endelig opstiller Koopmans en ”realistisk utopi” for, hvordan systemet kan repareres, så vi på den ene side hjælper mennesker i nød og på den anden side sender dem tilbage, der ikke har et reelt behov for beskyttelse.
"Hvis man ønsker at læse en populært s264krevet, men samtidig videnskabeligt baseret analyse af det dysfunktionelle europæiske asylsystem, er dette bogen.”
Frankfurter Allgemeine Zeitung
”Bogen er udgivet på det helt rigtige tidspunkt, og den kan læses med stort udbytte.”
NZZ am Sonntag