Det svenska modeundret Àr ett begrepp som börjat anvÀndas mer och mer, sÄvÀl pÄ kultur- och ekonomisidorna som i vardagslag. Men vad betyder det? Och, finns det?
Ingen annan kulturyttring i dag Àr sÄ vÀlspridd och sÀger sÄ mycket om vÄr samtid som mode. I en tid dÄ yta Àr mer betydelsefullt Àn nÄgonsin, blir mode och klÀder viktiga symboler för vilka vi Àr.
I Det svenska modeundret tar journalisten och modevetaren Karin Falk med oss pÄ en exposé över den samtida svenska modescenen. Vi fÄr möta de designers som tagit plats pÄ vÀrldsmarknaden och som under de senaste Ären har kallats det svenska modeundret.
NÀr man talar om svenskt mode, vill mÄnga gÀrna peka pÄ likheter och klumpa ihop svenskt mode till en enda stor enhet. Men hÀr diskuteras snarare den mÄngfald som den svenska modescenen bestÄr av: kedjemode och avantgardemode, och de som bÄde pris-, design- och idémÀssigt hamnar dÀremellan (till exempel mÄnga av de jeansmÀrken som satt Sverige pÄ modekartan). Falk fokuserar framför allt pÄ samtida mode, men skissar dessutom upp en bakgrund över det svenska mode som redan under sextio- och sjuttiotalen fick stort genomslag sÄvÀl inom som utanför Sveriges grÀnser, samt förstÄs över den svenska modegiganten H&M.
Falk diskuterar ocksÄ mode i relation till inte bara designers, utan ocksÄ till politik, konsumtion, modebloggar och modejournalistik. Modets och klÀdernas symboliska makt och olika förhÄllningssÀtt till mode stÄr i fokus - mode behandlas snarare som ett kulturellt uttryck Àn bara en kommersiell arena. Vad sÀger mode om vÄr samtid? Vilka ideal har den svenska modescenen artikulerat under tjugohundratalet? Finns det ett svenskt modeunder?