(0)

Draksjukan : Mytiska fantasier hos Tolkien, Wagner och de Vries

E-book


"... en intressant och lÀsvÀrd bok"

Sydsvenskan

"Arvidsson har en imponerande belÀsenhet om 1800- och 1900-talets mytforskning"

Dagens Nyheter

I boken Draksjukan. Mytiska fantasier hos Tolkien, Wagner och de Vries belyser religionshistorikern Stefan Arvidsson hur författaren J.R.R. Tolkien, kompositören Richard Wagner och konstnÀren Jan de Vries pÄ olika sÀtt arbetade med urgamla myter.

Begreppet draksjuka har hĂ€mtats frĂ„n Tolkien, som anvĂ€nde det med betydelsen girighet. I boken analyserar Arvidsson bland annat Tolkiens inspirationskĂ€llor i mytens vĂ€rld och kopplingarna till Wagners verk. Även hos Wagner var girigheten och dess straff ett viktigt motiv, till exempel i operan Nibelungens ring.

I dag har samhÀllsklimatet förÀndrats. Genom livsstilsmagasin och pÄkostad reklam suddas grÀnsen mellan behov och begÀr ut. Konsumtion och materiellt sjÀlvförverkligande Àr en accepterad och uppmuntrad del av mÀnniskors livsstil. Vilka konsekvenser fÄr detta för bruket och tolkningen av de urÄldriga myterna?

Stefan Arvidsson Àr docent i religionshistoria vid Lunds universitet och universitetslektor i religionsvetenskap vid VÀxjö universitet. Draksjukan ingÄr i det tvÀrvetenskapliga forskningsprojektet VÀgar till midgÄrd nordisk hedendom i lÄngtidsperspektiv vid Lunds universitet.