(1)

Gud i London

E-book


"-Varför ser ni inte till att Elisabet fÄr psykiatrisk vÄrd? Hon Àr sjuk. FÄr hon inte vÄrd snarast blir det jag som fÄr lÀgga in mig pÄ en psykiatrisk klinik. Jag orkar inte lÀngre. Elisabet knÀcker mig. Hon talar oavbrutet om sina konstiga upplevelser och ja, hon har blivit fullkomligt hÀnsynslös och galen. MÀrker ni inte hur illa det Àr?"

Året Ă€r 1975, och Elisabet Ă€r pĂ„ en resa med sina vĂ€nner till London. Under resan hĂ€nder nĂ„got konstigt. Elisabet, som tidigare varit en uttrĂ„kad gymnasieelev, uppfylls nu av konsten och kĂ€rleken. Hon kan stĂ„ framför mĂ„lningar i timmar för att beundra deras skönhet, och tillsammans med hotellreceptionisten Chris finner hon sexuell frigörelse. Skönhet och kĂ€rlek uppslukar henne helt, och sömn Ă€r inte lĂ€ngre nödvĂ€ndigt.

NÀr Elisabet kommer hem till Sverige igen blir hennes förÀldrar först förvÄnade över sin dotters förÀndring. Sedan blir de oroade.

Andligt sökande, ungdomspsykiatri och institutionalisering Àr teman i denna berÀttelse som inspirerats av författarens eget liv. FrÄn vÄrd nÀr den Àr som mest dysfunktionell till terapi nÀr det Àr som bÀst, sÄ undersöks skiljelinjen mellan psykiskt sjukdom och sann gudsupplevelse.

Helena Josephson Àr en svensk författare född 1959. Josephson Àr verksam som socionom och familje-, och nÀtverksterapeut, samt chef för ett ungdomsboende. Josephson Àr ocksÄ en uppskattad författare, debutromanen "Gud i London" har hyllats av bÄde lÀsare och kritiker och beskrivit som "Gökboet möter #Metoo-rörelsen".