Bogen fortæller historierne om de to guldhorn fra Gallehus i Sønderjylland. Sidst en sådan bog blev skrevet var i 1954, da historiker og arkæolog, Johannes Brøndsted fra Nationalmuseet skrev sin bog om guldhornene. Johannes Brøndsted skrev om guldhornenes fundsteder, beskrivelse, tyveriet, runeindskriften, hornenes datering og herkomst samt en række tolkninger og en fyldig litteraturliste.
Denne bog forsøger at videreføre Johannes Brøndsteds bog med de selvsamme emner. Desuden er der medtaget en righoldig række billeder og illustrationer af guldhornene samt endnu flere tolkninger, fremsagt af personer, der har haft en mening om enten runeindskriften, guldhornenes billedverden m.m.
Der er også medtaget et par skillingsviser fra før og efter tyveriet i 1802 samt digte om guldhornene. Der er historier om guldøreringe, der skal være fremstillet af hornenes omsmeltede guld samt om andre drikkehorn, der er inspireret af de rigtige guldhorn.
Også Adam Oehlenschlägers digt om guldhornene er medtaget, ligeledes et par kapitler om guldhornenes symbolværdi, som den tager sig ud i kunsten og andre relaterede effekter, som findes i de danske museer.Sidst men ikke mindst er der et par kapitler om runeindskriftens udviklingshistorie samt en helt ny teori om runeindskriftens Lægæst.