(0)

Medan kriget pågår finns ingen försoning : Texter om Ryssland och Ukraina 2022–2024

E-book


Ända sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har Dagens Nyheters korrespondent Anna-Lena Laurén, med sin raka ton och sin klara analysförmåga, varit en av de viktigaste och mest uppskattade rösterna bland svenska läsare.

Utöver bevakning på plats i Ryssland och Ukraina har Laurén under denna tid skrivit en rad mer personliga krönikor om situationen i Ryssland och Ukraina. Lästa tillsammans bildar dessa krönikor en berättelse – om kriget, om Putin och Zelenskyj, om invasion och frihetskamp, sorgen och hoppet, propagandan, offren, försöken att titta bort och avhända sig skuld.

Det är också en berättelse om språk och det fria ordet, om hur det är att vara krigskorrespondent, mamma och kvinna i ett land som styrs av propaganda och hatretorik.

Ett drygt år efter krigets utbrott blir hon utkastad ur Ryssland. Hon flyttar till Kiev och får ett nytt vardagsliv där – i en stad som ständigt blir beskjuten, men som gör allt för att hålla fast vid normalitet. Det är en form av motstånd.

Medan kriget pågår finns ingen försoning varvar ett urval av Lauréns krönikor i DN med nyskrivet material, som ger en inblick i hur det är att leva i krig. Hur livet pågår som vanligt på många sätt fast allt är annorlunda. Från tillvaron vid fronten till balettlektioner i Kiev – det här är en bok som får oss att förstå och känna kriget, som nu återigen kommit till Europa.