(34)

Menneskehjernen: farlig og fantastisk

audiobook & e-book


Hva vil det si Ä vÊre et menneske? Hva skiller oss fra alle andre arter som lever pÄ jorda? Marte Roa Syvertsen er lege med doktorgrad i nevrologi, og i denne boken undersÞker hun hva som er spesielt med den menneskelige hjernen.

Mennesket er pÄ toppen av nÊringskjeden, vi trenger ikke frykte andre enn oss selv. Opp gjennom historien har menneskeheten gjennomgÄtt en forblÞffende utvikling, og vi har tilegnet oss omfattende kunnskap om den verdenen som omgir oss.

Mye av forklaringen pÄ menneskets egenart ligger i hjernen, helt forrest i pannelappen, i et omrÄde som bÊrer navnet prefrontal cortex. Det er her hjernens mest avanserte funksjoner befinner seg, funksjoner som gjÞr oss i stand til Ä tilpasse atferd og handlinger for Ä oppnÄ et mÄl i fremtiden. Dette er et omrÄde i hjernen som det inntil nylig har vÊrt forsket lite pÄ, til tross for den avgjÞrende betydningen det har for oss mennesker. De senere Ärene har forskerne likevel kommet langt i Ä finne ut hvordan denne delen av hjernen fungerer.

Hva skjer i hjernen nÄr du stÄr foran alle suppeposene pÄ butikken og prÞver Ä velge hvilken suppe du skal ha til middag? Hvorfor er ungdom mer villige til Ä utsette seg for risiko enn voksne? Hva gjÞr at du greier Ä opptre rolig selv nÄr du er sÄ sint at det fÞles som om det koker i hodet? Svarene pÄ disse, og en rekke andre interessante spÞrsmÄl, finner vi i pannelappen.

Menneskehjernen gir en tankevekkende og underholdende innfÞring i et av hjernens mest kompliserte og fascinerende omrÄder.


Narrator: Jannike Kruse
Duration: