(0)

Nurmi-Tuomas

E-book


Tui-Tui on kuusikymmenvuotias elÀmÀn iloista nauttiva poikamies. On sateinen syysilta, ja hÀn viettÀÀ aikaa kansalliskerhon eteishuoneessa. Tui-Tui on elÀmÀnsÀ aikana oppinut pelkÀÀmÀÀn naisseuraa, mutta kerhossa miesten kesken juttu luistaa. Kerhon lÀÀkÀri on laittanut jo pitkÀÀn merkille Tui-Tuin terveydentilan ja on huolissaan. Mutta poikamies on itse nimennyt olemattoman juttuseuransa Nurmi-Tuomaaksi. Sen kanssa Tui-Tui seurustelee yksinÀisinÀ yöntunteina kenenkÀÀn kuulematta tai arvostelematta.

Nurmi-Tuomas on kokoelma Viljo Kojon tiiviiksi hioutuneita novelleja erityislaatuisista ihmisistÀ. Kojo tunnetaan nimenomaisesti novellilajin taitajana, mistÀ seitsemÀn kertomuksen kokonaisuus jÀlleen muistuttaa. Kokoelma kÀsittelee elÀmÀn rajallisuutta ja sen yllÀttÀvÀsti kiemurtelevia polkuja.

Viljo Kojo (1891 - 1966) oli tuottelias suomalainen kirjailija, toimittaja ja monipuolinen kuvataiteilija. HÀn syntyi Laatokan rannalla Kaukolassa ja kirjoittikin karjalaisaiheisia romaaneja. Niiden lisÀksi Kojo julkaisi boheemiromaaneja ja runoja, ja kuvataiteilijana hÀn kuului ekspressionistiseen Marraskuun ryhmÀÀn. LisÀksi Kojo työskenteli sanomalehtitoimittajana ja pilapiirtÀjÀnÀ.

Kojo sai valtion kirjallisuuspalkinnon kuudesti (1919 - 1957), Pro Finlandia -kunniamerkin (1948) ja Aleksis Kiven palkinnon (1949).