(14)

Svamparnas förunderliga liv : vad en svampplockare behöver veta om underjorden

E-book


"Boken blev bara mer och mer spännande och jag mer och mer förälskad. Jag har smålett i min ensamhet åt diverse liknelser, nickat instämmande och också fått en hel del "aha"-upplevelser."

Sporaden

”Svamparnas förunderliga liv känns som en svampkurs med en synnerligen inspirerande lärare som valt ut ämnen som det är svårt att inte bli intresserad av."

Natursidan

”Dahlberg och Froster må ta avstamp ifrån den pockande svampkorgen, men med en metaformättad och snärtig prosa betar de sig igenom väsentliga aspekter av mykologin. Deras växelbruk mellan populärvetenskap och reportage fungerar väl, och det är på intet sätt betungande att en tråd svensk vetenskapshistoria löper genom texten. Tvärtom.”

Göteborgs-Posten

"Boken är ett strålande exempel på populärvetenskap, genom att förena språklig lättillgänglighet och djupare kunskapsförmedling. Utmärkta illustrationer, ordlista och register förstärker intrycket."

BTJ

Hur hittar man karljohan bäst? När blev kantarellen vår mest älskade matsvamp? Varför och på vilket sätt är vissa svampar giftiga? Och var växer matsutake i Sverige, svampen som kostar mer än tiotusen kronor kilot i Japan?

I Svamparnas förunderliga liv låter författarna oss se världen och världshistorien ur svamparnas perspektiv. Med hjälp av Anders Dahlbergs långa erfarenhet som svampforskare, och tack vare många av hans kollegor som vi möter i boken, får vi här kliva in i ett dolt universum och dela svampkännarnas förundran över de organismer som bygger upp livets väv och som i dag utmanas av klimatförändringarna och hotas av skogsbrukets kalhyggen.

Svampar har gett oss allt från kulinariska läckerheter till tvättmedel, läkemedel och hallucinogena droger. De var en gång avgörande för att livet kunde vandra upp på land och de uppvisar en mångfald av osannolika funktioner och förmågor. Den som vill förstå sin omvärld kan inte ignorera svamparna.

"Svamparnas förunderliga liv har alla möjligheter att ge ”funga” sin välförtjänta plats i strålkastarljuset bredvid floran och faunan."

Natursidan