(0)

Vinterbataljon

E-book


NOSTALGIA GENERALIS Àr en generationsroman i fyra delar, som inleds med Den röda kappan, dÀr vi fÄr möta huvudpersonen under 1950- och 1960-talen.

Vinterbataljon Ă€r den andra delen av romansviten. Ett Ă„r har nu gĂ„tt efter den unga fĂ€stmöns död. Flygbolaget omorganiseras och han mister sin anstĂ€llning som flygstyrman. Äldre piloter skolas om till jetdrift, yngre avskedas och tvingas till lĂ„gbetalda uppdrag som bushflygare.

PÄ en tÄgresa till Norrland möter han en mycket vacker kvinna och uppvaktar henne. Hon inkarnerar dem han förlorade, tar honom till sig och blir hans hustru. En tidigare ansökan om utbildning till armépilot beviljas och familjen, som fÄr ett litet barn, flyttar till havsvillan. Ett erbjudande om att överta en bondgÄrd i norr kommer och havsvillan sÀljs. Man etablerar sig som jordbrukare och efter den militÀra flygutbildningen knyts han till ortens fÀltjÀgarregemente. Samtidigt börjar han sin akademiska karriÀr och tar efter nÄgra Är doktorsexamen.

Vid regementet befordras han till kapten och kommenderas till FN-tjÀnst i Libanon. DÀr sprids meddelandet att flera regementen skall lÀggas ned och han förstÄr att den militÀra karriÀren snart Àr över.

Lars Skyttner tillhör 60-talets lÀroverksgeneration. Efter studenten och nÄgra Är som bland annat arméofficer vidtog hans akademiska karriÀr. Doktorsexamen och en docentur vid Stockholms Universitet ledde dÀrefter till en professur i systemvetenskap. I dag verkar han som författare och kontrabasist i en symfonisk orkester.