Kasvatustieteilijä Juho Norrenan teoksessa pohditaan suomalaisia arvoja ja niiden varjopuolia.
Suomalaisten arvojen monet puolet. Kirjassa ovat mukana mm. Tarja Halonen, Esko Valtaoja, Irja Askola ja Jarkko Martikainen, joka on myös kuvittanut kirjan.
Kuka määrittää arvomme? Voiko rikkoa sääntöjä ja silti elää arvojen mukaisesti? Voivatko syyllisyys ja kateus olla hyödyllisiä tunteita? On yleisesti hyväksyttyä, että huippu-urheilija haluaa olla parempi kuin kilpakumppaninsa. Mutta entä jos hän turvautuu tavoitteessaan dopingiin, myrkyttää kilpakumppanin ruuan tai kilpailee sääntöjen vastaisesti?
Arvot ovat kuin naapuri, jonka apuun turvaudut, kun jonkun täytyy pitää lomamatkan ajan taloasi silmällä, mutta jonka kiroat, kun hän rakentaa yömyöhään uutta terassiaan. Arvot ohjaavat jokapäiväisiä valintojamme, ja arvojamme puolestaan muokkaavat tunteet, tavat, tottumus, ympäristö, kulttuurit, vietit sekä moraali. Mutta meitä ohjaavat voimat eivät ole pelkästään myönteisiksi miellettyjä: myös kateellisuus, pelko ja syyllisyys saavat meidät tekemään asioita. Voitaisiinko nämä arvojen varjot ja ei-hyväksytyt tunteet valjastaa voimavaraksi sen sijaan, että niiden annetaan hajottaa rakenteita ja ihmissuhteita?
Filosofian tohtori Juho Norrena (s. 1982) on opettaja, opettajankouluttaja, tutkija ja tietokirjailija. Hän on ahkera luennoitsija ja on kirjoittanut useita kirjoja oppimisesta ja opettamisesta. Norrena kertoo tuntevansa tällä hetkellä ylpeyttä tekemistään ammatillisista ratkaisuista, olkoonkin, että suuri osa niistä on yhä vääriä.
Jarkko Martikainen (s. 1970) on muusikko ja kuvittaja. Martikainen on tullut tunnetuksi YUP:n säveltävänä ja sanoittavana laulaja-kitaristina, sittemmin hän on menestynyt myös soolouralla. Martikainen on kirjoittanut myös kaksi kirjaa, Pitkät piikit ja muita kertomuksia (2005) sekä Yhdeksän teesiä (2008), joista edellisen hän on myös itse kuvittanut.