"Jeg vidste, at en god ven og skolekammerat, Johan Jeppesen fra Løgumkloster – vi boede der side om side i Lillegade – var i 5. grenaderregiment og altså måtte være i nabolaget. Nu drejede det sig om at komme i forbindelse med ham, og så spekulerede jeg naturligvis på, hvordan det kunne lade sig gøre. Spørge fri til at gå på besøg, det gik ikke an, det var der ikke noget, der hed. Vi lå netop i ro her i byen de omtalte otte dage, og der var ca. en 14-15 kilometers vej fra Loretto til Vimy. Jeg tog min beslutning. Altså, jeg ville tage afsted på egen hånd."
Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.
Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer alle de beretninger, der blev trykt i DSK’s årbog fra 1968.
Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".