Miksi sodimme?
Arvostetun asiantuntijan kirja siitä, mitä voimme sodista ymmärtää.
Kun Venäjä helmikuussa 2022 hyökkäsi Ukrainaan, sota tuli lähemmäksi kuin koskaan viimeisen 70 vuoden aika, ja silloin kaipasimme kipeästi tietoa. Sotatieteiden dosentista Ilmari Käihköstä tuli nopeasti yksi sodan näkyvimmistä asiantuntijoista.
Käihkön teos Kymmenen oppia sodasta on vetävä ja asiantunteva sekä tunteisiin menevä kirja sodasta mutta myös ensimmäisiä suomenkielisiä kirjamittaisia tapaustutkimuksia Ukrainan sodasta. Ilmari Käihkö pureutuu kirjassa sotateorian ydinkysymyksiin: miten sodat syttyvät ja miksi konfliktit pitkittyvät, minkä vuoksi rauha harvoin tarkoittaa pelkkää sodan poissaoloa ja miksi joskus sota on huonoista vaihtoehdoista paras.
”Sodankäynti on organisoitua väkivaltaa, jonka välittömät vaikutukset ovat aina tuho ja kuolema. Emme saa koskaan unohtaa, että viime kädessä sodasta päättävät, sotaa käyvät ja sodasta kärsivät aivan samanlaiset ihmiset kuin me.”
Ilmari Käihkö on valtionpalkittu sotatieteiden dosentti Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulussa ja Suomen näkyvimpiä Ukrainan sodan asiantuntijoita. Kommentaattorina Käihkö ei ole liioin lähtenyt ylioptimistiseen toiveikkuuteen tai nihilistiseen pessimismiin vaan on pyrkinyt perustamaan näkemyksenä tutkittuun tietoon sodasta.