(0)

Claudines farvel

ljudbok och e-bok


”Han er rejst! Han er rejst! Jeg siger det om og om igen for mig selv, jeg skriver det, for at vĂŠre sikker pĂ„, at det er sandt, for at prĂžve, om det gĂžr ondt. SĂ„ lĂŠnge han var her endnu, mĂŠrkede jeg slet ikke, at han skulle rejse. Han lagde omhyggeligt alt til rette, gav bestemte ordrer og sagde til mig: ’Annie, du mĂ„ endelig ikke glemme at 
’, sĂ„ brĂžd han af og fortsatte: ’Men du gode gud, sikken et bedrĂžveligt ansigt du sĂŠtter op! Jeg er mere ked af at se dig sĂ„ ked af det end af at skulle rejse!’”

”Claudines farvel” er den sidste bog i Colettes berĂžmte fortĂŠllinger om den viljestĂŠrke og egenrĂ„dige Claudines liv fra barn til voksen. I denne bog er Claudine blevet ĂŠldre og lykkeligt gift og bruger sine egne erfaringer til at rĂ„dgive sin veninde Annie, der er fanget i et ulykkeligt ĂŠgteskab med den dominerende og kedelige Alain, som hun har kendt, fra hun var barn. Annies kamp for at lĂžsrive sig fra det konventionelle ĂŠgteskab er imidlertid svĂŠr, for det er bĂ„de omgivelsernes forventninger til en god kones opfĂžrsel og hendes egne, der skal brydes med, fĂžr hun kan blive lykkelig og frigjort.

”Claudines farvel” udkom fþrste gang i 1903.

Sidonie-Gabrielle Colette (1873-1954) var en fransk forfatter, der skrev et vĂŠld af anmelderroste romaner og skuespil under pseudonymet Colette. PĂ„ trods af sit skandalĂžse privatliv med affĂŠrer med bĂ„de mĂŠnd og kvinder og tilmed sin egen stedsĂžn var Colette en af Frankrigs stĂžrste forfattere. Hun var officer i Æreslegionen og var den fĂžrste kvinde i Frankrig, der fik en statsbegravelse. Hun debuterede som forfatter i 1900, men slog fĂžrst for alvor igennem i 1920 med romanen ”ChĂ©ri”. Hendes roman ”Gigi” fra 1945 blev senere filmatiseret af Vincente Minnelli.


UpplÀsare: Helle Sihm
LĂ€ngd: