(0)

Claudines Hjem

e-bok


"En duft af nedtrampet grÊs hviler over plÊnen. Den bliver aldrig slÄet, og som en tung haglbyge har bÞrnenes leg fÄet dens tÊtte grÊs til at stritte i alle retninger. SmÄ, hidsige hÊle har sat dybe mÊrker i havegangene og slynget gruset ind i bedene, et sjippetov hÊnger over stangen pÄ vandposten; en dukkefamilies tallerkener, pÄ stÞrrelse med margueritter, ligger strÞet ud over grÊsset; en langtrukken, gnaven mjaven forkynder, at dagen er ved at vÊre til ende, for nÄr katten vÄgner, er det snart tid til at spise middag."

"Claudines hjem" er en smuk skildring af en lille piges opvĂŠkst i 1870’erne og 1880’erne i en idyllisk fransk landsby. Bogen er baseret pĂ„ forfatterens egne barndomsminder og tegner et realistisk og skĂžnt billede af livet i Frankrig, som det var engang. Bogen er en klassiker inden for erindringslitteraturen og en af Colettes mest populĂŠre bĂžger. Den udkom fĂžrste gang i 1922.

Sidonie-Gabrielle Colette (1873-1954) var en fransk forfatter, der skrev et vĂŠld af anmelderroste romaner og skuespil under pseudonymet Colette. PĂ„ trods af sit skandalĂžse privatliv med affĂŠrer med bĂ„de mĂŠnd og kvinder og tilmed sin egen stedsĂžn var Colette en af Frankrigs stĂžrste forfattere. Hun var officer i Æreslegionen og var den fĂžrste kvinde i Frankrig, der fik en statsbegravelse. Hun debuterede som forfatter i 1900, men slog fĂžrst for alvor igennem i 1920 med romanen "ChĂ©ri". Hendes roman "Gigi" fra 1945 blev senere filmatiseret af Vincente Minnelli.