(0)

Fra mand til kvinde

ljudbok och e-bok


Den danske kunstner, Einer Wegener (1882-1931), lader sin hustru Gerda portrÊttere ham i kvindeklÊder som figuren Lili Elbe i sine malerier i begyndelsen af 1900-tallet. Parrets leg med flydende kÞnsidentiteter skaber furore i tidens KÞbenhavn og efterhÄnden som Einer erkender sin transition fra mand til kvinde, vÊlger de at flytte til Paris, hvor Lili kan leve fuldt ud som den, hun er. Det eksperimentelle kunstneriske projekt med at klÊde sig i kvindelige gevandter ender med at blive katalysator for Einer til rent fysisk at skifte kÞn. Efter en rÊkke kÞnskorrigerende operationer i Berlin og Dresden i 1930 lykkes det Lili Elbe at blive officielt anerkendt som kvinde.

I denne bog foreligger Lili Elbes egne erindringer udgivet efter hendes dĂžd 1931, blot et Ă„r efter den fĂžrste operation.

Den danske kunstner og landskabsmaler Lili Elbe (1882-1931), fÞdt Einar Wegener, fik som en af de fÞrste i verden foretaget en kÞnsskifteoperation. I Ärene op til operationerne brugte hustruen, kunstmaleren Gerda Wegener, jÊvnligt sin husbond Einer som kvindelig model til sine malerier. Einer fÞlte sig godt tilpas i rollen som Lili, hvilket med Ärene fÞrte til en egentlig transition fra mand til kvinde. Da Êgteparret oplevede, at det kÞbenhavnske kunstnermiljÞ havde svÊrt ved at acceptere Lili Elbes transition, valgte de at slÄ sig ned i Paris i 1912. I 1930 lykkedes det Lili Elbe at undergÄ en rÊkke kÞnskorrigerende operationer i Berlin og Dresden, ligesom det lykkedes hende at blive officielt anerkendt som kvinde og fÄ et godkendt pas med sit nye navn.

Lili Elbes historie blev for alvor kendt i offentligheden i 2015 da den biografiske roman "Den danske pige" (The Danish Girl) af David Ebershoff blev filmatiseret med Eddie Redmayne og Alicia Vikander i hovedrollerne.