(0)

Kongens Agent : DEN VIRKELIGE HISTORIE OM DIPLOMATIET BAG DYBBØL

e-bok


Nederlaget i 1864 markerer et nationalt traume, der frem til i dag har påvirket Danmarks selvforståelse. Men kunne katastrofen været undgået? Kongens agent fortæller den tankevækkende historie om diplomatiet bag Dybbøl

I kulissen til 1800-tallets preussiske nabokrige opererede en smuk og begavet kongelig, svensk agent. En kvindebedårer og intellektuel eventyrer, beleven og talentfuld, men også en frustreret mand, som desperat søgte anerkendelse på den internationale scene. Han havde adgang til magtens indercirkler, men skabte mod sin vilje kun opløsning, ulykke og død.

Opløsningen af den danske helstat, der kulminerede med katastrofen i 1864, skyldtes misforståelser og uenigheder mellem statslederne i Sverige og Danmark. De nye skandinaviske kongefamilier kom til som følge af internationale og nationale interessekonflikter – godt hjulpet af politiske og personlige motiver. I begivenhedernes midte opererede den kongelige agent, men det skulle vise sig, at det langtfra var let at styre historiens ubønhørlige udvikling.

Uddrag af bogen:

Det var en typisk dansk sommerdag i 1863 med regn og blæst. Majestæten, den sidste af huset Oldendorff, da han var barnløs, var plaget af sit betydelige korpus og i dårlig form. Selv om han led af legemlige skavanker, var han stavret ud på anløbsbroen ved Skodsborg for at spejde efter de svenske skibe. Palæet ved Skodsborg var blevet majestætens foretrukne sommeropholdssted sammen med grevinden, som var hans borgerlige hustru.

Majestæten havde ladet sig iføre sin våbenfrakke med generalsdistinktioner og sin høje hjelm med gyldne dekorationer, som grevinden syntes så godt om. Han måtte holde sig til rækværket på broen, der var frønnet af den stride blæst, bleget af sol og saltvand. Han bemærkede, at hans hænder allerede var leverplettede, selv om han dog kun var i halvtredserne.

”Satans til vejr,” mumlede han ud i blæsten.

Om forfatteren:

Niels Aadal (f. 1949) har virket som karrierediplomat med tjeneste ved EU, FN, OSCE og NATO med en slutstilling som ministerråd og chef for ambassaden i Tirana, Albanien. Efterfølgende har han været senior-analytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier. Kongens agent er hans skønlitterære debut.