(12)

Kristin Lavransdatter - Kransen

ljudbok och e-bok


Kristin Lavransdatter er beretningen om den smukke Kristins liv fra fĂždsel til dĂžd i middelalderens Norge, et liv prĂŠget af stor kĂŠrlighed, fortvivlelse og dyb tro. Kristin er en stolt kvinde, fĂždt med et usĂŠdvanligt varmt, krĂŠvende og gavmildt sind.

Kristin Lavransdatters forÊldre har bestemt, at hun skal gifte sig med Simon AndressÞn, sÞn af en ridder og et godt parti tillige. Men inden giftemÄlet mÄ Kristin pÄ grund af sin unge alder tilbringe et Är i kloster i Oslo. Her mÞder hun den smukke Erlend NikulaussÞn, ridder og af Êdel byrd. De forelsker sig inderligt i hinanden, og Kristin ved, at det er Erland hun vil tilbringe sit liv med. Derfor er det med sorg i hjertet, at hun trodser sine forÊldre og bryder sit ÊgteskabslÞfte til Simon.

Kristin og Erland gifter sig og fÄr sammen otte sÞnner. Men hele sit liv kÊmper Kirstin med en stor skyldfÞlelse overfor bÄde sine forÊldre og Gud.

FortĂŠllingen om Kristin Lavransdatter skildrer slĂŠgten op gennem generationer med Norges historie og natur omkring Ă„r 1300 som fĂŠngslende baggrund.

Kristin Lavransdatter bestÄr af romanerne Kransen, Husfrue og Korset. Trilogien udkom i perioden 1920-22 og blev filmatiseret af Liv Ullman i 1996.

Sigrid Undset (1882-1949) blev fĂždt i Kalundborg og opvoksede i Norge. Hun modtog nobelprisen i litteratur i 1928.

Det skrev anmelderne om Kristin Lavrandsdatter:

"De tre bind er pĂ„ tilsammen nĂŠsten 1000 sider – men romanen taber ikke pĂ„ noget tidspunkt hĂžjde. Handlingen er medrivende og dramatisk. Her er stor og vedvarende kĂŠrlighed – mellem kvinde og mand, mellem forĂŠldre og bĂžrn, mellem venner. Her er sorg, lidelse og dĂžd. Her er svigt og sammenhold. Personerne er sammensatte – de er overbevisende beskrevet som mennesker pĂ„ godt og ondt." - Litteratursiden

"Kristin Lavransdatter er en lyst for lÊseren, og den er en af de romaner, som man vender tilbage til mange gange i sit liv. Det skyldes nok, at romanen, selv om den er en historisk roman, i sÄ hÞj grad ogsÄ er styret af det moderne menneskes - isÊr den moderne kvindes - lÊngsler." - Forfatterweb

"historien om Kristin Lavransdatter er et af de smukkeste kvindeportrĂŠtter i verdenslitteraturen." - Gitte Raaschou, bibliotekar


UpplÀsare: Nanna Salomon
LĂ€ngd: