(11)

Modstand 1942-1943: Samarbejdets fald

ljudbok och e-bok


For fÞrste gang nogensinde samles beretningen om den danske modstandsbevÊgelse i et stort anlagt trebindsvÊrk, baseret pÄ et kÊmpemÊssigt researcharbejde.

FĂžrste bind af vĂŠrket dĂŠkker perioden 1933-1942. Udviklingen i Europa og Danmark flettes sammen, og vi mĂžder nogle af de helt centrale personer, der kom til at spille en afgĂžrende rolle i det danske modstandsarbejde.

Niels-Birger Danielsen sĂŠtter scenen allerede Ă„ret efter besĂŠttelsen, hvor en flok studenter, en radioingeniĂžr, en kreds af mĂŠnd i Valby, en skipper, en ung lĂŠge, en godsejer, en filosof og andre enkeltpersoner beslutter sig for ”at gĂžre noget” – at gĂžre modstand. De havde medkĂŠmpere, som ikke havde noget valg. Kommunisterne var efter den 22. juni 1941 tvungne modstandsfolk. Deres parti var blevet erklĂŠret illegalt. FaldskĂŠrmsagenter, bladfolk og sabotĂžrer blev jagtet – ikke af Gestapo, men af dansk politi. Modstanden var kun nogle fĂ„ Ăžer i et folkehav, der stĂžttede samarbejdspolitikken.

Bindet slutter samtidig med den fþrste store sabotageaktion mod skibsvérftet Nordbjérg & Wedell med statsminister Vilhelm Buhls radiotale, hvor han opfordrer danskerne til at stikke deres landsménd, og hvor den begyndende modstand kréver sine fþrste dþdsofre. Dem kom der mange af siden hen – for herfra udvikler historien sig kun stadig mere dramatisk.