(0)

Ruotsin kuningattaret : Vaimoja ja voimanaisia

ljudbok och e-bok


Hovin toimitusjohtajat ja suunnannÀyttÀjÀt.

Kuningattaret eivÀt ole olleet pelkkiÀ puolisoita ja ÀitejÀ, kruunupÀitÀ silkkipukuineen ja jalokivineen. He ovat olleet myös omatoimisia ja aktiivisia vaikuttajia.

Kuningattaret olivat persoonia, jotka jÀttivÀt jÀlkensÀ Ruotsin hoviin ja kulttuurielÀmÀÀn. Kirjassa tavataan esimerkiksi keskeiset Tukholman linnat rakennuttanut Hedvig Eleonoora, piiasta kuningattareksi kivunnut Kaarina, koko kuninkaallista omaisuutta hallinnoinut Margareeta, vallankaappausta puolisonsa puolesta jÀrjestellyt Loviisa Ulriika sekÀ suomalaisten sotalasten kohtaloita ohjaillut Louise. Kaikkien kuningattarien tarinat eivÀt olleet onnellisia. Oli muun muassa Anna, joka joutui jÀttÀmÀÀn lapsensa panttivangiksi, Katariina, joka istui puolisonsa kanssa vuosia vankeudessa ja Sofia Magdaleena, jonka koko Eurooppa kuvitteli saaneen lapsen tallimestarin kanssa. ElÀmÀ vieraassa maassa, ilman suvun ja ystÀvien tukea uskottoman puolison kanssa on ollut monelle nuorelle naiselle suunnaton koettelemus.

Kuningattarien elĂ€mĂ€ntarinoiden kautta rakentuu kuva Ruotsin monarkiasta, sen perinteistĂ€ ja tavoista, kruunajaisista ja hĂ€istĂ€. Suomessa kuningattarien vierailut olivat suuria tapahtumia, ja he ovat jÀÀneet elĂ€mÀÀn arkeemme useissa paikannimissĂ€. Ruotsin kuningattaret ovat olleet myös ”meidĂ€n kuningattariamme”. Kuningasperhe tuntuu kiinnostavan suomalaisia jopa enemmĂ€n kuin ruotsalaisia. Viimeiset kaksisataa vuotta Bernadotte-aikaa onkin kiinnostava kurkistus siihen, miten kuningattaret ovat omalta osaltaan muokanneet modernisoituvaa Ruotsia.

Sanna-Mari Hovi on tullut tunnetuksi kuninkaalliskirjailijana ja erityisesti Ruotsin kuningashuoneen tuntijana. ViikingeistÀ Victoriaan - Ruotsin monarkian tarina ilmestyi vuonna 2021, ja yhdessÀ Kaisa Haatasen kanssa kirjoitettu Monarkian muruset - Kaiken maailman kuninkaallisia (2018) oli tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokas. Matka kuninkaalliseen Tukholmaan (2023) esittelee Tukholman tuttuja ja tuntemattomampia kuninkaallisia kohteita.