(0)

SAM OG ARVEN

e-bok


PĂ„ Sams 16-Ă„rs fĂždselsdag fĂ„r han at vide, at han skal overtage de gamle huse og skoven, som har vĂŠret hans farmors families hjem i flere generationer, end nogen kan huske. Han fĂ„r at vide, at der med arven fĂžlger en forpligtelse; at han skal beskytte stedet med alle sine evner, studere stedet og forstĂ„ dets “flerdimensitet”.

Sam pÄtager sig opgaven, som kommer til at udvide hans opfattelse og viden ud over almindeligt kendte grÊnser. Det bringer ham og et par af hans bedste venner ud i et spÊndende forlÞb af hÊndelser.

Sam fÄr overrakt nÞglen til farfars bibliotek. Han har, engang for flere Är siden, vÊret derinde med sin farfar, men han har nÊsten glemt, at rummet er der, fordi dÞren var svÊr at fÄ Þje pÄ ligesom andre ting i det gamle hus. Det er, som om dÞre og rum, eller sÄgar husene, ikke kan ses hele tiden.

Inden lÊnge opdager Sam, at stedet og ikke mindst den meget gamle og uberÞrte naturskov gemmer pÄ en stor hemmelighed, som bevogtes af nogen, som Sam ikke har vidst, eksisterede.

Lidt efter lidt bliver Sam indviet i naturens skjulte krÊfter, underligt sprog og kommunikationsmÄder for at kunne hjÊlpe i en vanskelig sag, som truer ikke kun skovens fred og liv, men som ogsÄ kan medfÞre en meget stÞrre naturkatastrofe.

Uddrag af bogen

En lille klokke ringede.

Jonas Klip skyndte sig hen til en lille fordybning i vĂŠggen ved den dĂžr, hvor Ris var gledet ud og ind, og tog en fyrsvamp op til Ăžret.

Det er en af vores talesammen, forklarede Maya, da hun sÄ, hvor forundret Sam, Jakup og Mina sÄ ud. Polyporusi vokser i trÊerne, som har rÞdder, som rÞrer andre rÞdder. Alle skovene er forbundet.

Det lÞd ganske fornuftigt, tÊnkte Sam og prÞvede at spidse Þrene, da han hÞrte Jonas Klip udrÄbe; godt nok med anderledes ord, men Sam forstod alligevel det meste:

“Åh nej! Ikke nu der ogsĂ„! Vi har lige fĂ„et besĂžg. Ja, ja! De har endelig fundet frem og har det fint. Kan jeg ikke rode tilbage, nĂ„r vi har talt 
?”

Om forfatteren

Pirkko Aarnio-Faaborg er opvokset i Helsinki i Finland, hvor hun var i byen om vinteren og tilbragte somrene i familiens sommerhus, i skoven, ved en af de mange tusinde sÞer, med sine forÊldre og storebror. Hun har gennem sin opvÊkst haft et nÊrt forhold til naturen, hvor de gamle skove blev hendes frirum og legeplads. Efter endt gymnasium og gartnerskole studerede hun til landskabsarkitekt pÄ Arkitektskolen i Aarhus. Hun har vÊret meget produktiv inden for sit felt og har gennem sin karriere opbygget en bred viden om natur og landskab samt kendskab til sten, flora og fauna. Hun har en dyb forstÄelse for naturen og nÞdvendigheden af et kÊrligt samspil mellem mennesker og natur.