(0)

Xiania 1: Klara : Klara

ljudbok


Året er 1922. Klara tager toget fra en lille norsk flĂŠkke til storbyen Kristiania (Xiania) for at hĂ„ndtere en uĂžnsket graviditet. Hun er 19 Ă„r gammel, og i hĂ„nden har hun en lap papir med et navn og en adresse: Madam Zavarella, Elvegata 2.

Efter en abort, som nÊsten koster Klara livet, bliver hun en del af den sammensatte verden omkring Madam Zavarella i slummen Vaterland. Det er en stinkende, fattig, pulserende underverden, men hos Madam Zavarella er der pengesedler gemt i alle sprÊkker af det vakkelvorne hus, der er en automobil i gÄrden, forbindelser til de finere kredse pÄ BygdÞy, og selvom det er forbudstid, flyder alkoholen frit.

”Xiania” er et portrét af jazztiden i Norge – dengang Oslo hed Kristiania med X. ”Xiania 1: Klara” er fþrste bind i en trilogi af forfatteren Lotta Elstad. Hvert bind fþlger en ny karakter fra det samme univers.

Lotta Elstad (f. 1982) er en norsk forfatter, journalist, historiker og redaktĂžr. Hun debuterede i 2008 med romanen ”Et sĂ„kaldt lortejob” og har siden udgivet flere anmelderroste bĂžger. Hun er brudt igennem i Norge med ”Xiania 1: Klara” (2023), som er fĂžrste bind i en trilogi om den kulĂžrte underverden i 1920’ernes Oslo.

”FrĂŠkt og friskt! Lotta Elstad skriver sĂ„ knasende godt, at man nogle gange lĂŠser de samme afsnit to gange.” – VG

”Energien og den sproglige drivkraft er i top, idet hun maner byen frem, sĂ„dan som den var for hundrede Ă„r siden 
 ’Xiania 1’ er en usĂŠdvanligt charmerende roman med en mindevĂŠrdig heltinde i hovedrollen.” – NRK


UpplÀsare: Rikke Westi

LĂ€ngd: