I sex, frihed og fatwa kommer vi rundt i verden: Til Zimbabwe, Sarajevo, Nigeria og London. Vi møder algierske terrorister og sydafrikanske forfattere. Vi tilbringer en nat i den hellige by Mekka sammen med Salman Rushdie og ayatollah Khomeini, og vi bevæger os rundt blandt eksiliranere i Europa. Her er både møder med døden og oplevelser af lykke, f.eks. ved at bevæge sig hen over kloden i et fly. Sex og kærlighed møder vi også overalt på jorden.
Men hvor forskellige bogens essays er, så er de bundet sammen af spørgsmålet om frihed. Hvad enten der er tale om manglen på frihed ved religiøs dogmatisme eller friheden ved at finde sig selv. Det handler om ytringsfrihed og det fællesmenneskelige. Om at vogte sig for det totalitære, drømme stort og flyve højt. Og om litteraturens mulighed for at sætte mennesker fri.
Uddrag af bogen
Et par måneder før min far døde, havde jeg udgivet en temmelig selvbiografisk bog om min opvækst. Det var en opvækst, der ikke blot var præget af min mors sygdom, nej, hendes manio-depressivitet opslugte den. Fra otte-ni års alderen besøgte jeg hende på åbne og lukkede psykiatriske hospitalsafdelinger. I huset, hvor vi boede, kom omtrent ingen gæster, og der svævede en dyster hemmelighed over det og os: Min mors sygdom.
Om forfatteren
Helle Merete Brix (født 1959) er freelancejournalist, forfatter og litteraturanmelder ved Weekendavisen. Fast tilknyttet Human Rights Service i Oslo og Den Korte Avis som kommentator. Har tidligere udgivet blandt andet "Mod Mørket: Det Muslimske Broderskab i Europa" (Trykkefrihedsselskabets Bibliotek, 2008), "Fri Tale" (Gyldendal, 2005) og "I Krigens Hus" (Hovedland, 2003).