(0)

Lorenzas dagbok : Skriven 1786-89 av grevinnan Cagliostro

E-book


Det Àr sent 1700-tal i Europa. Franska revolutionen Àr under uppsegling och oron vÀxer inom aristokratin. Greveparet Cagliostro reser kors och tvÀrs i Frankrike, England och Italien, stÀndigt pÄ flykt undan fiender och förföljare.

Greve Cagliostro, som har existerat i verkligheten, var stormÀstare i det av honom sjÀlv uppfunna egyptiska frimureriet. Han sysslade med magi och ockultism, allt frÄn att bota pestsjuka till att trolla fram diamanter. En lurendrejare med sug i blicken, en man som led av sjÀlvöverskattning och vÄldsamt maktbegÀr.

Hans hustru Lorenza sviker sitt sunda förnuft och följer sin allt vansinnigare make hack i hÀl. I dagboken skildrar hon honom vid höjden av hans karriÀr och hans gradvisa vandring mot undergÄngen i inkvisitionens Italien. SjÀlv gör hon gÄng pÄ gÄng avkall pÄ det hon skulle kunna kalla sitt, till exempel fÄr hon aldrig tillfÀlle att bygga upp ett hem. Men trots den följsamhet hon visar i mÄnga lÀgen tvekar hon inte att bedra Cagliostro dÄ han vÀnder ryggen till, eller att ange honom dÄ hon har nÄgot att vinna pÄ det. Det Àr ett motsÀgelsefullt kvinnoportrÀtt Britt Arenander tecknar i Lorenzas dagbok.