(4)

Kornas planet

lydbog & e-bog


Kon har alltid haft en viktig mytologisk betydelse. I Norden precis som i mÄnga andra Àldre civilisationer har det funnits gott om heliga kor och tjurar. Kon har varit mÀnniskans följeslagare under 11000 Är och spelat en avgörande roll för att bygga samhÀllen och kulturer. Idag har mÄnga kor förvandlats till hÄrt jobbande industriarbetare. Magin Àr borta. Kon framstÀlls ofta som ett av planetens största hot men Àr snarare ett offer för kommersialiseringen av vÄr mat.

Detta förut sÄ Àlskade djur har förvandlats till en enda sak sÄ billig mat som möjligt. I dagens klimatdebatt tas sÀllan hÀnsyn till kons fantastiska mÄngsidighet och hennes viktiga bidrag till ett uthÄlligt livsmedelssystem. Idisslarnas trumfkort, att kunna omvandla grödor som vi mÀnniskor inte kan Àta till nÀringsrika livsmedel, ses som en belastning i form av metanutslÀpp och stor markanvÀndning. "Kornas planet" Àr en bok som pÄ djupet beskriver vad kon har betytt för mÀnskligheten.

Författarna Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremen menar att kon Àr en viktig kompanjon för att bygga en mer hÄllbar vÀrld, men dÄ mÄste hennes mÄngsidighet tas tillvara. I boken blandar författarna sina egna erfarenheter som nyblivna koÀgare med historia och vetenskapliga rön. Resultatet Àr en kÀrleksförklaring till kon, men ocksÄ en svidande kritik av det kapitalistiska matsystem som förvandlar korna till planetskadande produktionsmaskiner.

Ann-Helen Meyer von Bremen Àr journalist och författare. Gunnar Rundgren Àr lantbrukskonsult, författare och skribent. BÄda skriver om lantbruk, mat och miljö och Àr Àven flitigt anlitade föredragshÄllare. Tillsammans driver de ocksÄ ett litet lantbruk, Sunnansjö GÄrd, med grönsaksodling och nÄgra kor.

"Imponerande bred, vilket gör lÀsningen mycket lÀrorik och spÀnnande. Boken Àr skarp och tankevÀckande."

BTJ