(113)

Suomen luonto 2100: Tutkimusretki tulevaisuuteen

lydbog & e-bog


Suomi ilmastonmuutoksen myllerryksessÀ

Suosikkimeteorologi Kerttu Kotakorven Suomen luonto 2100 on viimeisimpÀÀn tutkimustietoon perustuva visio tulevaisuuden Suomesta, joka on ilmastoltaan hyvin erilainen kuin nyt.

Ilmastonmuutos muuttaa vÀÀjÀÀmÀttÀ elÀmÀÀ kaikkialla maapallolla. Millaisia muutoksia Suomen ilmasto ja luonto tulevat kohtaamaan tÀllÀ vuosisadalla? Miten vuodenajat muuttuvat? Pysyykö rannikko-Suomi merenpinnan ylÀpuolella? Valtaavatko lehtipuut metsÀmme? Voiko koko maan muuttaa pelloksi kasvukauden pidentyessÀ? EntÀ mitÀ pelloilla kasvatetaan? Onko metsissÀmme enÀÀ yhtÀÀn tuttua nisÀkÀstÀ tai jÀrvissÀmme tuttuja kaloja? Miten voi jo valmiiksi heikossa hapessa sinnittelevÀ ItÀmeremme?

NÀihin ja moniin muihin kysymyksiin on etsinyt vastauksia televisiouutisten meteorologina tutuksi tullut Kerttu Kotakorpi, joka seuraa ilmastonmuutoksen vaikutuksia työssÀÀn pÀivittÀin. TÀhÀn kirjaan hÀn on koonnut uusimman tutkimustiedon mukaisen kÀsityksen siitÀ, millaista Suomessa voisi olla vuonna 2100. PÀÀsemme tutustumaan Suomen eri kolkkien muuttuneisiin maisemiin ja elinympÀristöihin, uudenlaiseen lajistoon ja vuoden kiertoon, jossa talvet lyhenevÀt, kesÀt pitenevÀt ja sateet lisÀÀntyvÀt.

Kerttu Kotakorpi (s. 1987) on kotoisin Vaasasta ja opiskellut meteorologiaa Helsingin yliopistossa. HÀn on toiminut tv-meteorologina vuodesta 2008, ensin Nelosen uutisissa ja nykyÀÀn YlellÀ. Kotakorpi on ollut lapsesta asti kiinnostunut luonnosta, ulkoilusta ja ilmastosta. Suomen luonto 2100 on hÀnen ensimmÀinen teoksensa.