"Besættelsestiden blev en femårig træning i at forholde sig til såvel tyske som danske redegørelser med skepsis, kildekritik, efterprøvning, logik og sund fornuft. I 50 år efter befrielsen har denne træning været nytteløs over for mytologien om verden dengang og efter. Først nu kan man håbe, at den kætterske revision af glansbillederne kan have en chance. Denne bog er et forsøg."
Tage Voss tager det tyvende århundredes kollektive antagelser op til revision med udgangspunkt i et solidt kildemateriale. Var Adolf Hitler virkelig den enestående folkeforfører og militærstrateg, som vi normalt skildrer ham, eller var det partiet og tysk industri, der placerede ham i førersædet? Og hvordan ser glansbilledet af Winston Churchill, Europas redningsmand, ud, når man tilføjer, at det var hans stædighed og uforstand, der kostede millioner af mennesker livet?
Tage Voss (f. 1918) er en dansk læge, forfatter og samfundsdebattør, der står bag en lang række romaner, essays og fagbøger. Han har bred erfaring inden for mange sundhedsområder og har gennem årene engageret sig i både den praktiske og den etiske side af lægegerningen.