(4)

Claus i Lucas

E-book


Moriries per la teva famĂ­lia, perĂČ... mataries per ells?

El senyor Tiberius era un home solitari, esquiu, petit i gras, que depenia de les ajudes socials i vivia en un llĂČbrec soterrani a sota d’en Randolph, la Rebecca i els seus fills. Infrahome, en deien. Tot i les correctes relacions inicials, la convivĂšncia entre la famĂ­lia i el misteriĂłs veĂ­ es va veure aviat esberlada, primer per les cartes obscenes que l’home escrivia a la Rebecca; desprĂ©s per les denĂșncies falses de pederĂ stia amb les quals va incriminar la parella. Avui, el senyor Tiberius Ă©s mort, i el pare d’en Randolph compleix pena de presĂł per l’homicidi. Davant la indefensiĂł jurĂ­dica i la inoperĂ ncia policial, com havien de fer front a les mentides i a les repugnants acusacions?

L’ombra del dubte Ă©s una narraciĂł inquietant de terror domĂšstic i tortura psicolĂČgica que obligarĂ  el lector a plantejar-se les prĂČpies pors i a explorar els racons mĂ©s foscos de la nostra societat. Podem justificar la violĂšncia en casos d’assetjament o defensa prĂČpia? Hi ha cap altra alternativa a la desesperaciĂł mĂ©s absoluta? Per si sola, l’ombra del dubte Ă©s ja una condemna. I la por ens transforma.

Un clàssic modern. Una lliçó d’escriptura. Una lectura memorable

i devastadora.

Els bessons Claus i Lucas viuen en un país ocupat per forces estrangeres. Són enviats a una ciutat fronterera, fugint de la Guerra —una guerra—, que s’apropa al seu final. La seva àvia, una dona cruel i abjecta que viu en una caseta ruïnosa dels afores, els acollirà de mala gana. Els nois respondran a les penalitats practicant una sùrie d’exercicis amb l’objectiu de fer suportable l’insuportable: el fred, la gana, el dolor, la guerra. Anotaran els seus progressos en un quadern escolar i esdevindran uns mestres precoços i impassibles en l’art de sobreviure.

AixĂ­ s’inicia la trilogia de Claus i Lucas, d’Agota Kristof, formada per El gran quadern, La prova i La tercera mentida, que Amsterdam Llibres recupera en aquest volum amb traducciĂł de Sergi PĂ mies. Aquestes tres novel·les configuren una de les al·legories mĂ©s torbadores i inquietants sobre l’Europa de la Segona Guerra Mundial, la de la Guerra Freda i la de les revolucions de 1989. PerĂČ no tan sols aixĂČ. Pocs escriptors han arribat tan lluny com Kristof en l’exploraciĂł de la identitat, la crueltat, la solitud i la mentida. Escrita amb desapassionada precisiĂł, Claus i Lucas Ă©s una freda ganivetada de la qual el lector no acabarĂ  de refer-se mai.

«Ja ho he escrit. Ho he escrit tot. Tot el que m’ha passat d’ençà que vivim aquĂ­. Els meus malsons, el temps a l’escola, tot. TambĂ© tinc el meu gran quadern, com tu. Tu en tens uns quants, jo nomĂ©s en tinc un, encara Ă©s prim. No deixarĂ© que el llegeixis mai. Tu em vas prohibir de llegir els teus, jo et prohibeixo de llegir el meu.»



4.5

4 ratings

Rafel

4/29/2021

Llibre format per tres novel·les curtes que exploren les circumstàncies de la guerra des del punt de vista de dos germans. En conjunt, és un brillantíssim exercici literari.