(0)

Sjur Gabriel

E-book


PÄ Hellemyren nord for Bergen bor Sjur Gabriel med sin kone Oline og deres fem bÞrn. Der er ikke meget at leve af pÄ den golde jord, og selvom Oline pÄ mange mÄder er en god kone, sÄ er hun forfÊrdeligt forfalden til druk, og dette straffer Sjur Gabriel hende for med tÊsk. Da et sjette barn, Vesle-Gabriel, kommer til verden, er han tydeligvis svÊkket, mÄske pÄ grund af Olines druk. Da Sjur Gabriel en nat mÄ redde sÞnnen fra at dÞ, fÄr han noget nyt at leve for i sit ellers trÞstelÞse liv.

"Sjur Gabriel" er fĂžrste del af Amalie Skrams romanserie "Hellemyrsfolket", som er blevet en klassiker inden for den litterĂŠre genre naturalisme.

Amalie Skrams romanserie "Hellemyrsfolket" er en klassiker inden for naturalismen og giver et nÄdeslÞst realistisk billede af livet i og omkring Bergen i 1800-tallet og umuligheden i at slippe fra sin fortid.

Amalie Skram (1846-1905) var en norsk forfatter og feminist. Hun skrev inden for genren naturalisme, og i sine talrige romaner forsvarede hun kvinders rettigheder og udforskede kvindens psyke og livsvilkÄr. Amalie Skram anses for at vÊre den vigtigste kvindelige forfatter inden for Det moderne gennembrud.