(0)

Ihmisyyden rajoilla : Mitä välillemme jää tekoälyn aikakaudella

Livres numériques et audio


Muuttaako ”koneäly” ihmisten välisiä suhteita?

Silmiä avaava tietokirja teknologian, tekoälyn ja ihmisen välisestä suhteesta ja siihen liittyvistä ongelmista.

Tekijät pohtivat kirjassaan, miten tekoäly muuttaa ja on jo muuttanut ihmisten välisiä suhteita.

Tekoäly on paljon muutakin kuin ChatGPT. Huomaamattamme koneäly vaikuttaa arkeen monin tavoin, mm. algoritmeina tai erilaisina appeina. Älypuhelimen ja netin kymmenvuotinen vallankumous on jo muuttanut voimakkaasti käsitystä esimerkiksi seksistä ja seksuaalisuudesta.

Koneäly ei tunnista monia inhimillisen elämän hienoimpia piirteitä, kuten kulttuuria, nonverbaalista viestintää, erilaisia tunteita, kuten häpeää tai elämän rajallisuutta ja kuolemaa, ja silti tekoälya sovitellaan kovaa vauhtia esimerkiksi terapiaan ja lääkärintyöhön.

Vaikka koneen ja ihmisen väliset ongelmat jo tunnistetaan, tekijät suhtautuvat ihmisen ja tekoälyn realistisen toiveikkaasti. Ihmisenä kasvu tapahtuu kuitenkin vain todellisissa ihmissuhteissa.

Pekka Sauri on poliitikko, Vihreiden perustajajäseniä, tunnettu radiopersoona, pilapiirtäjä, psykologi ja psykologian tieto-opillisista perusteista Lontoossa väitellyt tohtori. Hän on julkaissut mm. kirjat Onnen harha, Mielenrauha levottomassa maailmassa ja romaanin Parempaa kuin seksi.

Johanna Kukka on opiskellut Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa ja tehnyt pitkään työtä tietopohjaisten sisältöjen tuottajana. Hänen kädenjälkensä näkyy mm. Jari Sarasvuon tuotannossa aina Yle Puheen monologisarjasta johtajuusvalmennuksiin.