(0)

Arabesker

E-book


"Arabesker" er en rejsebeskrivelse af forskellige delmÄl pÄ en rejse, som Sophus Bauditz foretager i slutningen af 1800-tallet, og som slutter i Italien.

Disse Europa- eller dannelsesrejser var yderst populĂŠre blandt 1800-tallets kulturpersonligheder, og vi kender dem ikke mindst fra H.C. Andersen.

Sophus Gustav Bauditz, 1850-1915, forfatter. FĂždt i Århus, hvor han som barn levede et aktivt og muntert friluftsliv, dog afbrudt af krigen i 1864, der bragte en alvor ind i hans liv. Efter at vĂŠre blevet student rejste han til Kbh. for at studere jura. I storbyen mĂždte han en rĂŠkke kunstnere, sĂŠrligt spillede forfatteren Thomas Lange og dennes litterĂŠre vĂŠgt pĂ„ samspillet mellem menneske og natur en betydningsfuld rolle for Sophus Bauditz. Han var i en lĂŠngere Ă„rrĂŠkke ansat ved skolevĂŠsenet; som dansklĂŠrer ved Borgerdydskolen pĂ„ Christianshavn og som forstander for Det kgl. teaters balletskoles lĂŠseskole. I 1896 blev han sĂ„ skoledirektĂžr i Kbh., fĂžrst for de private skoler, siden ogsĂ„ for de kommunale. Han var desuden litterĂŠr anmelder ved den nationalliberale avis "FĂŠdrelandet".

I 1873 debuterede han sĂ„ som forfatter med de to smĂ„ fortĂŠllinger "Ved SĂžen" og "I Skoven", efterfulgt af flere smĂ„bĂžger, men fĂžrst med novellecyklussen "Historier fra Skovrider-gaarden" fra 1889 lykkedes det ham at fĂ„ et egentligt gennembrud. Hans udgivelser er prĂŠget af barne- og ungdomsĂ„rene i Århus og omegn, men i 1901 supplerede han forfatterskabet med en kĂžbenhavnerroman. Det var dog provinslivet, naturskildringerne og jagt- og friluftshistorierne, der optog ham mest. Derudover skrev han en rĂŠkke smĂ„ting for teatrene. Sophus Bauditz‘ lette bĂžger med deres danske stemning og forsonende livssyn skaffede ham en stor lĂŠserskare i en tid, hvor dansk litteratur i Ăžvrigt brĂžd nye veje.