(0)

Argonautertoget

E-book


Jason var søn af kong Aison af Iolchos. Da Aison af sin halvbroder Pelias blev stødt fra tronen, blev den unge Jason overladt i den vise kentaur Cheirons varetÌgt. Da han blev voksen, begav han sig til Iolchos, men ved en flod mødte gudinden Hera ham i skikkelse af en gammel kone. Hun bad ham om at bÌre sig over den voldsomme flod, men undervejs over floden tabte han sin ene sko. Det var uheldigt, da Oraklet i Delphi havde advaret Pelias mod "en der kom med kun Ên sko".

Da Jason kom til Iolchos for at krÌve sin retmÌssige trone, befalede Pelias ham først en farlig og svÌr opgave for at vise sit vÌrd. Han skulle hente Det Gyldne Skind fra Ares´ hellige lund i det fjerne Kolchis. Skindet stammede fra den vÌdder, der havde fløjet Frixos og Helle over Hellespont-strÌdet.

Jason og skibsbyggeren Argos byggede det talende skib Argo. I stÌvnen var indsat et stykke af Zeus´ eg i Dodone, og de fremmeste og mest navnkundige mÌnd i Hellas ønskede at komme med pü det Ìdle togt.

Jason nüede frem til mület og vandt ved Kong Aietes´ datter trolddomskvinden Medeas hjÌlp adgang til lunden med Det Gyldne Skind. I lunden hvilede Den Søvnløse Drage, et grufuldt uhyre som Jason overvandt. Jason havde forinden lovet Medea at tage hende med til Iolchos som hustru, hvis skindet blev hans - og det skete.

Illustrationer af A. J. Carstens