(0)

Cirkus Collani

E-book


VÄren 1941 vÀrvade Waffen-SS med bakgrundsstöd av det finlÀndska högkvarteret och regeringen 1 200 frivilliga för insats i Tyskland. De frivilliga slöt tvÄÄriga tjÀnstgöringskontrakt och kom fram till vÄren 1943 att bÄde drillas i de tyska utbildningscentralerna och sÀttas in vid fronterna i Ukraina och Kaukashus.

För de finlÀndska SS-frivilliga kom tjÀnsten som tyska legoknektar att bli en upprivande och motstridig erfarenhet. Samtidigt som de fostrades i högmod och arrogans blev de ordentligt hunsade av det rikstyska befÀlet. Detta korstryck försökte de frivilliga hantera genom ett excessivt och destruktivt fritidssuperi som förde hundratals av dem i fyllebutkan.

De frivilliga började kalla sin krigstjĂ€nst Circus Collani efter sin bataljonschef, SS-UntersturmbannfĂŒhrer Hans Collani. De sĂ„g sĂ„ledes den hĂ€xkittel av hĂ€ndelser som de drogs in i som ett absurt spektakel. Denna sjĂ€lvbild hade ocksĂ„ Ă„tskilligt fog för sig eftersom oredorna avlöste varandra och förhĂ„llandena blev smĂ„kaotiska dĂ„ de rikstyska och finlĂ€ndska instanserna drev sina partikulĂ€ra intressen och taktikerade mot varandra.

För mĂ„nga frivilliga blev tiden i SS en besvikelse. Åtskilliga hade lĂ„tit sig vĂ€rvas i hopp om att frĂ€mja sin militĂ€ra kompetensutveckling, men trots en mycket god resurstilldelning visade sig det taktiska kunnandet i SS vara mediokert. Nedmejandet av ett stort antal judar och sovjetiska krigsfĂ„ngar fick Ă€ven mĂ„nga finlĂ€ndska SS-frivilliga att reagera med avsky. En del ocksĂ„ av finlĂ€ndarna drogs samtidigt med i det urskiljningslösa dödandet av försvarslösa mĂ€nniskor.

En mycket stor del avde finlÀndska SS-frivilliga var högerradikaler dÀr föredtrÀdare för det starkt finsknationella IKL och nationalsocialistiska grupper dominerade. De frivilliga rÀknade bland sina led dock Àven enstaka representanter för Samlingspartiet, Agrarförbundet, Framstegspartiet, Svenska Folkpartiet och det socialdemokratiska partiet. De fem sistnÀmnda partierna som samlade 90 procent av mandaten i riksdagen Ätnjöt talande nog ett understöd pÄ endast knappt sju procent bland de de frivilliga.

Cirkus Collani baseras pÄ ett omfattande dokumentmaterial och pÄ de SS-frivilligas egna dagböcker, persondokument och hÄgkomster. HÀr tydliggörs en i mÄnga stycken okÀnd krigshistoria.