(0)

Flaskskeppet

E-book


NÀr Tille vaknar upp i en sjukhussÀng minns han bara vagt vad som hÀnt, men fÄr reda pÄ att han ramlat ner i en hamnkanal mitt i vintern och nÀstan drunknat. Tankarna snurrar, hur kunde nÄgot sÄdant hÀnda?

Vi fÄr följa forskningsfartyget Divona pÄ en resa runt Sveriges kust, kÀnna pÄ det hÄrda arbetet ombord, det vresiga vintervÀdret och hur galghumor och galna upptÄg blir ett sÀtt att hÀrda ut. PÄ ett tragikomiskt sÀtt skildras maktgalna skeppare, forskare som balanserar pÄ grÀnsen mellan genialitet och dÄrskap, och en besÀttning som omedvetet gör sitt bÀsta för att leva upp till alla fördomar om sjömÀn.

Sakta men sÀkert byggs en stÀmning upp, en stÀmning prÀglad av nerver pÄ helspÀnn, avstÄnd till livet hemmavid, och drömlika förvÀntningar pÄ vad som ska ske i nÀsta hamn. NÀr bÄten gÄr in i en norrlandshamn kulminerar det hela och slutar för Tilles del med ett dopp i den isande hamnkanalen.

Författaren, forskare med lÄng erfarenhet av forskningsresor till havs, berÀttar en historia som till delar baseras pÄ minnen frÄn dessa fÀrder, men kryddat med ett stort mÄtt av fantasi och med mycket insprÀngd humor och livsfilosofi.