(3)

Havet i Theresienstadt

audiobook & e-book


Daniel Faigel husker de lyse, danske sommerdage da han som dreng voksede op i overklassevillaen ved havet. Han husker lyden af bÞlgerne og mÄgernes skrig og solen pÄ himlen. Men Daniel husker ogsÄ andre ting. Han husker det han sÄ en morgen i huset, og som han resten af livet mÄ bÊre i sig som en frygtelig hemmelighed.

En dag i 1943 ligger han pÄ ryggen i en stinkende kreaturvogn. Han er nu 26 Är, nÊsten fÊrdiguddannet lÊge og krigen er pÄ sit hÞjeste. Godstoget slingrer med en last af danske jÞder gennem det sÞnderbombede Tyskland. Destinationen er Theresienstadt, den bizarre by hvortil nazisterne sende mange af Europas berÞmte jÞder.

Som en anden Dante finder Daniel sig fanget i et inferno. Om dagen arbejder han som lĂŠge pĂ„ byens stĂžrste hospitel hvor han kĂŠmper for at redde blot nogle fĂ„ af de alt for mange patienter fra dĂžden eller de frygtede transporter ĂžstpĂ„. Om natten fĂžres han til Prag hvor han tilser de prostituerede pĂ„ SS’ernes bordel.

Men det er i Theresienstadts helvede at Daniel mÞder den tjekkiske jÞdinde Ludmilla Zippora, og den usandsynlige forelskelse der opstÄr mellem de to fanger, giver dem begge krÊfter midt i det groteske sceneri.

Kunne han blot glemme hvad han sÄ.

Forfatteren blev inspireret til at skrive romanen efter at han havde interviewet forfatter og tidligere fange Ralph Oppenhejm.

OM HAVET I THERESIENSTADT

Morten Brask kan fÄ fangelivet til at lys-leve, sÄ selv en upassende lyst til kaffe midt i kreaturvognens stank af urin og angst godtages, og hver en lyd og lugt fra SS-folkenes bordel stiger intimiderende op fra papiret. Han kan ramme en tone af Êgthed, der hverken er den journalistisk gennemresearchede eller den selvoplevede, men en helt tredje ... en afdÊmpet, intens og afmÄlt poetisk. - Politiken

Kan det virkelig lade sig gÞre at skrive en poetisk og smuk roman om noget sÄ forfÊrdeligt som liv og dÞd i en koncentrationslejr? Ja, det er lykkedes for debutanten Morten Brask, som trods det dystre emne fortÊller en historie om kÊrlighed midt i det nazistiske helvede, og bogen er stor romankunst. - Litteratursiden


Narrator: Paul Becker
Duration: