(0)

Sorg och komplicerad sorg

E-book


Sorg Àr en normal reaktion vid förlust av en nÀrstÄende. Men för cirka tio procent följer sorgen inte det förvÀntade lÀkningsförloppet. Denna bok beskriver komplicerad sorg och hur den skiljer sig frÄn vanlig sorg och traumatisering. Författarna tar upp de vanligaste formerna av komplicerad sorg, som förlÀngd sorgreaktion, och hur de olika tillstÄnden kan behandlas utifrÄn flera olika terapiformer. De tar Àven upp insatser vid större katastrofer. Fallbeskrivningar illustrerar viktiga kliniska frÄgor.

Sorg och komplicerad sorg Àr skriven för studerande och yrkesverksamma inom mÀnniskovÄrdande yrken och för alla som möter mÀnniskor i sorg: psykologer, lÀkare, sjuksköterskor, socionomer, medlemmar i kristeam, prÀster, poliser och verksamma inom socialtjÀnst och skola.

Isabel Petrini, leg. psykolog, har fackgranskat den svenska utgÄvan.

Författarna till denna antologi Àr Norges frÀmsta kliniker och forskare inom sorg. Redaktörer Àr:

PÄl Kristensen, fil.dr och docent vid Senter for krisepsykologi, Universitetet i Bergen. Han har i över 20 Är arbetat bÄde som klinisk psykolog och forskare med fokus pÄ sorg och komplicerad sorg.

Kari Dyregrov, fil.dr och professor emerita vid HÞgskulen pÄ Vestlandet. Hon har forskat om sorg och komplicerad sorg i 25 Är, bland annat vid Senter for krisepsykologi.

Atle Dyregrov, fil.dr och professor emeritus vid Senter for krisepsykologi, Universitetet i Bergen och arbetar Àven pÄ Kliniken för krispsykologi. Han har arbetat i nÀrmare 40 Är som forskare och klinisk psykolog med sorg och behandling av komplicerad sorg.

Sagt om boken

”Författarna delar generöst med sig av konkreta beskrivningar av hur man varsamt och medvetet bemöter den som drabbats av svĂ„r sorg. Boken Ă€r ett fyrljus i mörkret för dig som arbetar i hĂ€lso- och sjukvĂ„rden. Den kan ocksĂ„ inspirera och ge förtröstan till dig som söker lindra och förebygga ett förlĂ€ngt lidande.”

Poa Samuelberg, leg. psykolog, leg. psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi

”Denna bok flyttade direkt in pĂ„ min hylla med mest anvĂ€nda böcker! En riktig skatt, fylld med kunskap om sorg och svĂ„ra sorgereaktioner, kunskap som tyvĂ€rr ofta Ă€r en bristvara i vĂ„rt samhĂ€lle. Jag uppskattade sĂ€rskilt de pedagogiska översikterna om hur komplicerad sorg skiljer sig frĂ„n normal sorg, depression och ptsd. Även barns utsatthet tas upp pĂ„ ett mycket bra sĂ€tt. Given inom grund- och vidareutbildningar för alla mĂ€nniskovĂ„rdande yrken. Jag hoppas att boken kommer lĂ€sas av mĂ„nga!”

Sara Johansson, beteendevetare med inriktning krisstöd till barn och vuxna, tidigare rÄdgivare vid internationella Röda Korset