(2)

Det nionde brevet

E-book


NÀr Lea Höjer begravs i GrÀsö kyrka samlas ön för att ta farvÀl av en respekterad men fruktad matriark. Hemmasonen Walter Àr ensam med den numera olönsamma gÄrden, och nÀr han röjer i kvarlÄtenskapen hittar han en bunt oöppnade brev.

Vilka hemligheter döljer sig i hans mors förflutna? Och vem Àr frÀmlingen som dyker upp i kyrkan och som ber att fÄ tÀlta pÄ hans mark?

Walters dotter Juliana har kommit hem för begravningen och hon och Orlando, som mannen heter, dras till varandra, trots Walters kÀnsla av att Orlando inte Àr den han utger sig för att vara. Varför river hans nÀrvaro upp minnet av den dramatiska sommaren nÀr ett resande tivoli kom till ön? En sommar dÄ vÀrlden inte bara flammade av hat och rÀdsla, utan ocksÄ av hopp, för det var dÄ Walter mötte Hana. Barfota och iförd en urblekt klÀnning steg hon ur en mÄlad husvagn midsommaren 1955, och med en enda blick fick hon bondpojken att glömma allt han trott sig veta om sig sjÀlv och det liv han var Àmnad att leva.

Under nÄgra skimrande dagar trotsade de alla krafter som försökte skilja dem Ät, och ett annat liv tedde sig för ett ögonblick möjligt. Men nÀr midsommarhelgen var över var lÀgret nerbrunnet och Hana försvunnen. Vem som bar ansvaret för katastrofen har aldrig klarlagts.

Det nionde brevet Àr en roman om familjehemligheter och lögner, om valet mellan att stanna eller ge sig av, om fördomar och om kÀrleken som förlösare eller befriare. Det Àr ocksÄ en berÀttelse om en skÀrgÄrd i förÀndring, om gÄrdar som förvandlas till sommarstugor, hagar och vikar som vÀxer igen, och om gammal kunskap som för alltid gÄr förlorad.