(2)

Hiski Salomaa

E-book


Vapauden kaiho, LĂ€nnen lokari ja Tiskarin polkka ovat meille suomalaisille tuttuja kupletteja, joiden lyriikkaa on hilpeĂ€ kuunnella, vaikka esitystapa on ”karsimaton”. Kuunnellessa ei voi olla varma, onko laulaja ihan vakavissaan. Hiski pelleili ja ilveili aina esiintyessÀÀn. Esityksen piti olla Show. Hiskias ”Hiski” Salomaan (1891-1957) oma elĂ€mĂ€ oli kaukana showsta.

Hiski Salomaa on sÀilynyt kaukaisena ja vÀhÀn salaperÀisenÀ taiteilijana, johon on yhdistetty monenlaista legendaa, joista vain osa on totta. Jos Hiski olisi nÀhnyt, mitÀ kaikkea hÀnestÀ on sanottu, olisi hÀnellÀ varmasti ollut hauskaa.

Hiski ÀÀnitti 18 kappaletta vuosina 1925-1931 New Yorkissa, mutta hÀn esitti ainakin 44 kappaletta. On sanoituksia ilman nuotteja ja nuotteja ilman sanoituksia. HÀn oli itseoppinut nuottien kirjoittaja ja soittaja. Hiskin ÀÀni kuulostaa ÀÀnitystekniikan takia levyillÀ tenorilta, mutta se oli oikeasti baritoni.

HiskiÀ pidetÀÀn amerikansuomalaisuuden ilmentymÀnÀ, karsimattomana ikihonkana. Mielikuva syntyi sotien aikana, kun rintamaradioissa soitettiin hÀnen kappaleitaan. Ei tiedetty, ettÀ hÀn oli istunut vankilassa aseistakieltÀytymisestÀ. HÀntÀ pidetÀÀn myös työvÀenhenkisenÀ.

Maksimoidakseen yleisönsÀ Hiski lauloi ammateista, joita ei harjoittanut, ja paikoista, joissa ei koskaan kÀynyt. HÀn oli rÀÀtÀli ja pikkuporvari, joka kannatti republikaaneja syistÀ, jotka kirja paljastaa. Mutta Hiski esiintyi kaikille yleisöille aina vasemmistoradikaaleista vapaamuurareihin, kunhan maksoivat.

Taiteilijanuran taustalla Hiskin ja hÀnen vaimonsa Ainin toimeentulo perustui kaikkina aikoina rÀÀtÀlintöihin. Ruoka ei tullut laulamalla suuhun. Ammatin molemmat olivat perineet kotoaan. Hiski ja Aini lÀhtivÀt Amerikkaan köyhyyttÀ pakoon ja rikkautta etsimÀÀn kuten niin monet muutkin.

He kokeilivat myös muita ammatteja kuten hotelli-ravintolan pitoa, kanalanhoitoa ja telakkatyötÀ. Lopulta Hiski ja Aini palasivat Suomeen yhtÀ köyhinÀ kuin olivat lÀhtiessÀÀn, kuten niin monet muutkin. Molemmat palasivat Suomeen tuhkauurnassa.

Vasemmistolaiset kulttuuriradikaalit löysivÀt Hiski Salomaan uudestaan 1960-luvulla, jolloin Vapauden kaiho omittiin työvÀenvapun ikoniseksi. TÀmÀ kirja kunnioittaa Hiskin elÀmÀntyötÀ ja julkaisee Hiskin levyttÀmien kappaleiden sanat, joita ÀÀnitteistÀ voi olla vaikea hahmottaa.

-----------------------------------

Markku Salomaa (65) on tietokirjailija ja tutkija, jolla on tieteellisiÀ julkaisuja yhteensÀ 225. HÀn on julkaissut 9 kirjaa, 40 artikkelia tieteellisissÀ julkaisuissa, 8 tieteellistÀ artikkelia kokoomateoksissa, 3 opinnÀytetutkimusta, 8 oppikirjaa ja 157 artikkelia tiedettÀ popularisoivissa aikakausjulkaisuissa. HÀn on julkaissut lisÀksi suuren mÀÀrÀn sanomalehtiartikkeleita. Salomaa toimii Euroopan sotahistorian dosenttina. HÀn on vÀitellyt valtiotieteen tohtoriksi Helsingin yliopistossa 1992. HÀn on suorittanut myös hallintotieteen lisensiaatin tutkinnon 1981 ja yhteiskuntatieteen maisterin tutkinnon 1976. Salomaa on toiminut tutkijana myös Saksassa, Italiassa, Britanniassa, Yhdysvalloissa, VenÀjÀllÀ ja Thaimaassa. Hiski Salomaan elÀmÀÀ hÀn on tutkinut vuodesta 1979 ja on kÀynyt kaikissa Hiskin asuinpaikoissa ja hÀntÀ koskevissa arkistoissa.