(0)

Sosialismin idea

E-book


Vapaus, veljeys, tasa-arvo!

Ranskan vallankumouksen jÀlkikuohuissa kehittyneen sosialismin alkuperÀinen idea perustui sosiaaliseen vapauteen, jossa oman vapauden vÀlttÀmÀttömÀnÀ edellytyksenÀ pidettiin kanssaihmisten vapautta. Sosialismin tavoitteleminen on historiassa kuitenkin rajoittunut liiaksi talouden ja tuotannon alueelle.

Sosialismin idea tutkii sosialismin historiallista perintöÀ paikantaakseen syitÀ vasemmiston nykyiseen poliittiseen ja aatteelliseen lamaannukseen. Teoksessa pohditaan, mikÀ sosialismin kÀsitteessÀ on sÀilyttÀmisen arvoista ja miten sitÀ pitÀisi muuttaa, jotta se pystyisi vastaamaan niin nykyhetken kuin tulevaisuudenkin vaatimuksiin.

Sosialismin olisi löyhennettÀvÀ sidosta syntyajankohdastaan eli teollistumisen aikakaudelta kumpuaviin ennakko-oletuksiin, jotta uudet vapautta havittelevat ihmisryhmÀt voisivat löytÀÀ siitÀ aatteellisen kotinsa. Uudistetun ja ajanmukaisen sosialismin pÀÀmÀÀrÀnÀ tulisi olla demokraattinen elÀmÀnmuoto, jossa sosiaalinen vapaus toteutuu talouden ohella myös politiikan ja henkilökohtaisten suhteiden piirissÀ.

Axel Honneth (s. 1949) lukeutuu tĂ€rkeimpiin saksalaisiin nykyfilosofeihin ja on toiminut vuodesta 2001 lĂ€htien maineikkaan Sosiaalitutkimuksen instituutin (Institut fĂŒr Sozialforschung) johtajana. HĂ€nellĂ€ on lisĂ€ksi professuurit Yhdysvalloissa (Columbia University, New York) ja Saksassa (Goethe- UniversitĂ€t, Frankfurt). Honneth tunnetaan etenkin ”tunnustuksen” (Anerkennung) kĂ€sitteen ympĂ€rille rakentuvasta teoreettisesta työstÀÀn.