(1)

Paha meri : Itämeren myrskyisä historia

audiobook & e-book


Itämeren myrskyisä historia

Itämeri on ollut jo vuosisatojen ajan tärkeä väylä niin kaupan kuin uusien aatteidenkin näkökulmasta – hyvässä ja pahassa. Roomalaiset kutsuivat merta Mare Barbarumiksi, barbaarien mereksi. Itämeren vesillä ovat seilanneet myös legendaariset viikingit ja myöhemmät sotakuninkaat. Nyt merellä ovat vastakkain Nato ja Venäjä. Ajatus Itämerestä rauhan merenä on aina ollut väärä.

Itämeri on valitettavasti myös yksi maailman saastuneimmista meristä. Tälläkin historialla on vuosikymmenien mittaiset juuret. Toisen maailmansodan jälkeen Itämereen pumpattiin idän ja lännen välisessä mittelössä määrättömästi jätteitä.

Paha meri, hyvä meri kertoo yhtäältä elintärkeän merialueen historiasta mutta pohtii myös, millainen Itämeren tulevaisuus on niin poliittisesti kuin ekologisestikin.

Valtiotieteen lisensiaatti Ari Turunen on tietokirjailija, joka on erikoistunut tapa- ja kulttuurihistoriaan. Hänen teoksiaan on käännetty yhdelletoista kielelle. Aula & Co on julkaissut aiemmin Turusen teokset Tuoksujen atlas ja Teette niin kuin minä sanon.

Petri Laukka on filosofian tohtori ja kulttuurihistorioitsija sekä sanomalehti Kalevan pääkirjoitustoimittaja. Vapaa-ajallaan hän soittaa bassoa rockbändissä ja pelaa jääkiekkoa.


Narrator: Ari Turunen
Duration: