(0)

En brevveksling mellem maleren Constantin Hansen og Orla Lehmann

e-bok


"Hvad de to mĂŠnd drĂžftede i indgĂ„ende samtaler, mens de ansporede hinanden i fĂŠlles begejstring, omsatte Lehmann Ăžjeblikkeligt i faste planer om, hvordan kunsten skulle blive kristen, dansk – nej nordisk – lĂžftende og frigĂžrende for folkelivet – kort sagt, hvordan den skulle tjene alt det, Lehmann selv levede og kĂŠmpede for. Planerne skulle gennemfĂžres af Constantin Hansen ved udsmykningen af Universitetet, det store vĂŠrk, som de begge hĂ„bede og ventede skulle blive Constantin Hansens livsvĂŠrk."

Brevene mellem Constantin Hansen og Orla Lehmann skildrer et sĂŠrligt venskab mellem en kunstner og en politiker, der samledes om et fĂŠlles projekt og en fĂŠlles drivkraft. Brevene giver samtidig et spĂŠndende indblik i 1800-tallets Danmark og debatten om den danske folkesjĂŠl, og hvordan den skulle styrkes og udtrykkes.

Constantin Hansen (1804-1880) var en dansk billedkunstner, hvis malerier til dels beskĂŠftigede sig med den nationale vĂŠkkelse i fĂžrste halvdel af 1800-tallet. Orla Lehmann (1810-1870) var en dansk politiker og jurist. Han var medstifter af dagbladet FĂŠdrelandet i 1839 og var en af hovedkrĂŠfterne i den liberale opposition mod enevĂŠlden.