(0)

Kommunestyre og ædruelighed

e-bok


”De, der husker en god menneskealder tilbage, vil mindes, at der stod en meget hidsig kamp i mange sogne og kommuner omkring afholdsbevægelsen. Medlemmerne af afholdsforeningerne var mest tilbøjelige til at betragte sig selv som noget nær fuldkomne væsener og afholdsstjernen som en slags adgangskort til Himmerige, mens på den anden side ikke-afholdsfolk spottede over ’totalerne’, hvis brud på gammel sædvane stødte mange i forbindelse med den farisæisme, som disse flere steder lagde for dagen, og som gav sig udslag på forskellig måde, bl.a. deri, at afholdsforeningernes medlemmer holdt deres forlystelser for sig selv, for ligesom at vise verden, at de var meget bedre mennesker.”

I ”Kommunestyre og ædruelighed” sætter Søren Vasegaard fokus på afholdsbevægelsen og dens betydning for det kommunale styre rundt om i Danmark. Fra at have handlet om at gøre det enkelte menneske i stand til at afholde sig fra alkohol, gik bevægelsen på et tidspunkt over til at ville forbyde salg af alkohol helt. Søren Vasegaard giver i sin pjece fra 1927 sin egen holdning til kende omkring det omdiskuterede og komplekse spørgsmål.

Søren Vasegaard (1871-1941) var en dansk forfatter, der både skrev skønlitteratur og artikler i forskellige publikationer. Han skrev en del hjemstavnsromaner, men gav også sin holdning til kende i samfundsdebatten blandt andet i forhold til regulering omkring alkoholindtagelse.