(0)

LIVSGNISTEN

e-bok


Bogens mange emner, som ses i indholdsfortegnelsen, foregÄr i 3 tidsafsnit i rÊkkefÞlgen: Tiden fÞr dÞden, selve dÞden og tiden efter dÞdsfaldet. Hensigten med bogen er, at den medgiver hjÊlpemetoder til mennesker i sorg. HjÊlpemetoderne kan bruges af dem, der kender den sÞrgende eller af den sÞrgende selv. Sorgen overvindes, takket vÊre at andre hjÊlper os ud af krisen ved f.eks. at lytte til os, sÄ vi dermed lettes for sorg og eventuelle skyldfÞlelser. MÄlet med bogen er, at den sÞrgende opmuntres til at fÄ livsmodet tilbage. Hold dig som sÞrgende til dem, der spreder lys i dit liv, og vrag lyseslukkerne. Livsgnisten vender tilbage, nÄr den sÞrgende med stÞtte og opmuntring fra andre fÄr lyst til at deltage i fÊllesskabet igen. Hvis familien, venner, naboer, prÊsten eller denne bog ikke giver tilstrÊkkelig hjÊlp, sÄ sÞg hjÊlp hos psykologer eller psykiatere.

Uddrag af bogen

Karin mistede sin datter i en fÊrdselsulykke. Den 16-Ärige datter havde i kÄdhed siddet pÄ skÞdet af en 19-Ärig ung mand for at lÊre at kÞre bil. Ulykken skete uden for en gravers bopÊl. Det var ham, der sidst havde talt beroligende med hende, indtil ambulancen kom. Graveren havde det psykisk dÄrligt og ringede mig op flere gange for at tale om sit chok.

Karin besĂžgte jeg tre uger efter datterens bisĂŠttelse. Hun havde brug for at tale med mig om sin sorg. Hver gang vi mĂždte hinanden i byen, sludrede vi derefter meget sammen. Et halvt Ă„r senere ringede telefonen en nat klokken to. Det var Karin, som sagde: ”Jeg er pĂ„ sygehuset. Kan du komme og hjĂŠlpe mig, for KĂŠmpe faldt ned ad trappen og dĂžde.” KĂŠmpe var hendes samlever. Jeg kom. Jeg kĂžrte Karin hjem klokken fem om morgenen.

Om forfatteren

Hans Marxen er landmandssÞn fra Sydslesvig, tog dansk realeksamen i Slesvig, bestod lÊrereksamen fra Ribe seminarium i 1961 og fik ansÊttelse i Danmark og Sydslesvig, praktiserede sorgterapi med pÄrÞrende som folkekirkeprÊst fra 1984 i 19 Är, hvad enten man var folkekirkemedlem eller ej.