(0)

Over stregen

e-bok


Harald Dirks er fĂždt i 1936 – i Flensborg. Han var 5 Ă„r, da krigen brĂžd ud. Hans far var viceskoleinspektĂžr pĂ„ den dansksindede Duborgskolen. "Over stregen" er en dramatisk slĂŠgtshistorie, en Flensborg-krĂžnike, der viser, hvor forskelligt livet formede sig nord og syd for den grĂŠnse, som overmagten og tilfĂŠldighederne havde trukket.

Bogen spÊnder over tiden fra 1912 til 1945 og tager sin begyndelse i Tysk Østafrika, det nuvÊrende Tanzania, hvor en missionÊrfamilie gennemlever tiden umiddelbart fÞr udbruddet af 1. Verdenskrig samt selve krigen, fordrivelsen og fangenskabet i Frankrig. Tilbagekomsten til et ydmyget Tyskland var svÊr at tackle, specielt da en begyndende genrejsning blev slÄet tilbage af den globale krise. Senere fÞlger nÊste generation og en kaotisk tid med nazismens fremmarch. Vi er i Flensborg men med afstikkere blandt andet til det, der blev det Tredje Riges massegrav i Stalingrad.

Bogen veksler mellem de store linjer i folk og landskab, om danske patrioter, der mÄ trÊkke i den forhadte uniform, og de smÄ fortÊllinger, om dengang gasvÊrksdirektÞrens kone smugler en julegÄs over grÊnsen.

Harald Dirks’ rigt illustrerede vĂŠrk er et stykke enestĂ„ende dansk kulturhistorie. Det Tredje Riges endegyldige kollaps sker, som det vil vĂŠre bekendt, netop i den dansk-tyske grĂŠnseby, Flensborg.

Harald Dirks er fÞdt 1936 i Flensborg, i en dansksindet familie. Faren var viceskoleinspektÞr pÄ Duborgskolen, hvor Harald startede som 5-Ärig, og hvorfra han blev student, i 1955. Senere uddannet som civilingeniÞr, cand. polyt. fra KÞbenhavn. Erhvervskarrieren er forlÞbet med ansÊttelser i en rÊkke stÞrre virksomheder, ogsÄ i Tyskland og pÄ FÊrÞerne. Var i en ÄrrÊkke selvstÊndig med et rÄdgivende ingeniÞrfirma i SÞnderborg. Harald Dirks debuterer med "Over Stregen".