Ukrainan ja Venäjän monisatavuotinen konflikti sarjakuvan keinoin selitettynä
Sarjakuvateos muistuttaa, että historiallisesta näkökulmasta katsottuna sodat eivät ole koskaan yksinkertaisia, kun taas yksilön näkökulmasta kysymys on hyvin yksinkertainen - jäänkö henkiin vai en?
Pitkän sodan lyhyt historia on sodan monimutkaista luonnetta tutkiva sarjakuva, joka tarjoaa lukijoille ainutlaatuisen näkymän sekä historiallisiin tapahtumiin että nykyukrainalaisten henkilökohtaisiin kokemuksiin sodasta. Sarjakuvateos käy läpi Venäjän ja Ukrainan välistä sotaa sen historiallisessa kontekstissa keskiajalta nykyajan Ukrainaan. Teos korostaa konfliktien pysyvää luonnetta, poliittisia juuria ja yhtäläisyyksiä eri aikoina. Historiallisen narratiivin ohella kirjassa tarkastellaan myös tavallisten ukrainalaisten arkea sodan keskellä. Heidän kauttaan lukija näkee kouriintuntuvalla tavalla, kuinka sota häiritsee rutiineja ja muuttaa elämää.
Pohjimmiltaan teos on monitasoinen tutkielma historian opetuksista ja toisaalta sodan vaatimista ihmisuhreista. Se muistuttaa meitä siitä, että jokaisen konfliktin takana on todellisia ihmisiä ja heidän todellisia elämäntarinoitaan, joita sodan kaaos muuttaa lopullisesti.
Kirja on kirjoitettu, kuvitettu ja taitettu Ukrainassa sodan aikana. Tammi haluaa tukea ukrainalaisia siviilejä jo kolmatta vuotta kestävän sodan keskellä. Siksi kirjan tuotto ohjataan Suomen Unicefin kautta lyhentämättömänä Ukrainan lasten hyväksi.
Mariam Naiem on afganistanilaistaustainen ukrainalaisaktivisti, joka on opiskellut kulttuurintutkimusta. Hän luennoi, opettaa ja kirjoittaa kulttuuriin liittyvistä aiheista. Naiem haluaa välittää maailmalle tietoa Ukrainasta ja toimia siltana kansainvälisen yleisön ja ukrainalaisten välillä. Venäjän täysimittaisen hyökkäyssodan alusta lähtien hän on yrittänyt saada laajan kansainvälisen yhteisön ymmärtämään Venäjän ja Ukrainan välisen sodan kulttuurista kontekstia, erityisesti konfliktin kolonialistisia ja rodullisia ulottuvuuksia sekä käytäntöjä suhteessa Ukrainaan ja muihin Venäjän kolonisoimiin kansoihin. https://mariam.space
Julija Vus ja Ivan Kypibida ovat ukrainalaisia kuvittajia ja sarjakuvataiteilijoita. He asuvat ja työskentelevät Lvivissä.